Život

Program "Zdravo starenje": Jedva čekaju da se opet druže u većem broju

Program "Zdravo starenje": Jedva čekaju da se opet druže u većem broju
Foto: N.N. | Program "Zdravo starenje": Jedva čekaju da se opet druže u većem broju

Zbog pandemije virusa korona u program "Zdravo starenje", koji se realizuje u okviru projekta "Banjaluka ljudskog lica", od marta prošle godine pa do sada, uključen je ograničen broj osoba treće životne dobi, a trenutno ih je samo 30 iako je mnogo veći broj onih koji bi željeli učestvovati.

Iz Centra za socijalni rad ističu da upravo zbog svih mjera koje su još na snazi nisu mogli uključiti više osoba.

"Trenutno je u program 'Zdravo starenje' uključeno oko 30 osoba starije životne dobi od 65+ godina. Zainteresovanost je velika, ali program nismo medijski eksponirali u proteklom periodu kako bismo ispoštovali sve mjere", ističu za "Nezavisne" iz ovog centra.

Pandemija je, kako navode, uticala i na to da se stariji sugrađani sada bave samo fiskulturom.

"Korisnici se trenutno bave samo fiskulturom, koja podrazumijeva tjelesne vježbe na otvorenom i zatvorenom prostoru u okviru mjesne zajednice Rosulje, kao i plivanje na 'Aquani' i unutrašnjem bazenu 'Incela', a sve to zavisi od vremenskih prilika", navode iz Centra za socijalni rad.

Dodaju da ovaj program traje tokom cijele godine jer se vježbe izvode u prirodi, kao i u zatvorenom prostoru.

Naime, kako navode, ovaj program je jako važan za osobe starije životne dobi jer im donosi benefite i u mentalnom, ali i u fizičkom smislu.

"Na ovaj način se oni druže, vježbaju, sklapaju nova poznanstva, jačaju imuni sistem kroz tjelovježbu, osjećaju se korisno i vrijedno", kažu iz ovog centra.

Ističu i da je tokom pandemije program bio aktivan, ali u dosta manjem obimu.

"Takođe se radila fiskultura, ali u grupama od po maksimalno pet korisnika, jer se vodilo računa o distanci", dodaju iz ovog centra.

Kako navode, u periodu prije pandemije bilo je veoma mnogo korisnika ovog programa. 

"Tada se program odvijao na više lokacija u gradu, tako da su i aktivnosti bile raznovrsne", kažu iz Centra za socijalni rad.

Jedna od građanki koja je ranije bila dio ovog programa ističe da sada, zbog pandemije, ne može učestvovati i družiti se sa svojim vršnjacima.  

"Taman smo se uključili u sve ove aktivnosti kada nas je ovaj virus spriječio da nastavimo da se družimo. Nadam se da će uskoro sve ovo da prođe i da ćemo moći ponovo da se družimo, učestvujemo u horskom pjevanju, pletenju, kao što je to ranije bilo", kazala je ova građanka.

Podsjećamo, ovaj program je otvoren u oktobru 2019. godine kako bi osobama starije životne dobi ponudili različite programe i aktivnosti u koje mogu da se uključe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije