Život

Pusti brkove, zaustavi rak

Pusti brkove, zaustavi rak
Foto: N.N. | Pusti brkove, zaustavi rak

Brkovi kao ukras muškog lica u ovom mjesecu dobijaju sasvim novo značenje. Novembar je mjesec u kojem se posebna pažnja posvećuje zdravlju muškaraca.

Naime, početkom mjeseca počinje i pokret "Movember", kojem je cilj informisati muškarce o bolestima koje ih pogađaju i zbog kojih često umiru mladi.

Riječi moustache (brk) i November (novembar) neobično su spojene u riječ Movember, a on se obilježava simboličnim puštanjem brkova.

Nastanak

Pokret je 2003. godine podstakla australijska nevladina organizacija "Movember Foundation", te je on brzo prerastao u globalni pokret, a cilj mu je da do 2030. godine za 25 odsto smanji broj muškaraca koji prerano umiru. U proteklih 15 godina, otkad je osnovana, organizacija je sprovela više od 1.200 projekata kojima pomažu muškarcima da žive duže i srećnije. Muškarce tako informišu o raku prostate i testisa te psihičkom zdravlju i prevenciji samoubistava.

Rak prostate

Rak prostate najzloćudniji je oblik bolesti koja pogađa mušku populaciju. Prepoznati se može po češćem mokrenju ili zadržavanju urina, boli pri uriniranju, poteškoćama pri postizanju erekcije, smanjenom količinom ejakulata, bolnom ejakuliranju te prisutnosti krvi u urinu ili sjemenu. Kako bi ga na vrijeme otkrili, preporučuje se da muškarci u svojim četrdesetima počnu s redovnom provjerom vrijednosti PSA - tumorskog biljega za prostatu.

Naime, ovu bjelančevinu stvaraju ćelije prostate pa njene povišene vrijednosti ukazuju na moguće patološke promjene.

Ponekad se ne radi o raku prostate, već problem može biti povećanje prostate, upala ili adenom prostate. Ovaj rak uspješno se liječi ukoliko se otkrije u početnoj fazi. Najčešće se otkrije da je on lokalizovan, odnosno ograničen na prostatu ili blago proširen. Iz tog razloga ranom dijagnostikom moguće je spriječiti širenje bolesti. Stopa preživljavanja muškaraca kojima je rak prostate otkriven u ranoj fazi iznosi 99 odsto kroz petogodišnji period.

Rizik

Tačan uzrok raka prostate nije poznat. Smatra se da nije povezan s benignom hiperplazijom prostate (BHP). Rizični faktori za karcinom prostate su poodmakla dob, genetika (nasljedna sklonost), uticaji hormona, te faktori iz okoliša kao što su toksini, hemikalije i industrijski proizvodi. Nesumnjivo je da se rizik za razvoj raka prostate povećava s dobi. Genetska predispozicija, kao što je spomenuto, takođe igra važnu ulogu u riziku razvoja raka.

Šta je prostata?

Prostata je žlijezda u muškom reproduktivnom sistemu, čija je funkcija stvarati i izlučivati sekret koji je dio sjemene tekućine (ejakulata). Njen sekret sadrži tvari koje omogućavaju spermijima da prežive od ejakulacije do trenutka oplodnje. U normalnim okolnostima prostata je veličine i oblika kestena, a nalazi se neposredno ispod mokraćnog mjehura, ispred rektuma.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije