Život

Ručno izrađen nakit: Motivi bh. tradicije utkani u medaljone

Ručno izrađen nakit: Motivi bh. tradicije utkani u medaljone
Foto: N.N. | Ručno izrađen nakit: Motivi bh. tradicije utkani u medaljone

Bosna i Hercegovina je zemlja jedinstvene tradicije i narodnih običaja koji čine njenu nematerijalnu kulturnu baštinu, a upravo su bogatstvo i važnost bosanskohercegovačke tradicije, njenih kulturnih, istorijskih i društvenih vrijednosti predstavljeni na nakitu "Amulet", iza kojeg ponosno stoji Sanela Čičkušić.

Žena koja je u medaljone utkala svoje umijeće i kreativnost sa porodicom živi u naselju Šerići, kod Živinica, po zanimanju je tekstilni tehničar, odnosno konfekcionar tekstila i dizajner, a na naše pitanje da li je stručno zvanje pomoglo u odluci da ručno počne izrađivati nakit, kaže da je profesionalno zvanje možda slučajno, a možda i nije presudilo da izradi i kreira nakit "Amulet".

"Dugo godina se bavim očuvanjem tradicije BiH, i u izradi rekonstrukcija narodnih nošnji i čuvanjem drugih predmeta od zaborava ta naša tradicija mi se uvukla pod kožu. Tako sam prije tri godine poželjela da je promovišem i preko nakita i modne konfekcije", pojašnjava Sanela.

Unikatni nakit "Amulet" ručni je rad izrađen vezom - pamučnim koncem ili srmom na lanenom platnu ili panami. Podlogu medaljona i lanac Sanela izrađuje od nerđajućeg metala, cinka, bronze ili bakra, kože i drveta, a tehnike izrade koje koristi pri vezu su krstasti bod, riblja kost, omčasti bod, uzlani bod, dok su motivi najčešće tradicionalni sa simbolima ćilima i geometrijski.

"Kako sam već rekla zaljubljena sam u tradiciju i stare rukotvorine, te me to najčešće i inspiriše, mada sve češće odgovaram svojim kupcima i njihovim zahtjevima i željama. Volim da prenosim motive sa starih bosanskih ćilima, zlatovez i simbole sa narodnih nošnji ili stećaka", pojašnjava ova kreativka.

Kada je u pitanju vrijeme potrebno za izradu jednog medaljona, Sanela objašnjava da proces nekad traje jako dugo zbog samog istraživanja simbola i njihovog značenja.

"Istraživanje uzima najviše vremena jer treba znati šta se veze, a kada se utvrdi koji motiv se radi za samu njegovu izradu, odnosno vez potrebno je oko sat vremena. Još nekoliko sati potrošim na montiranje, fiksiranje, pakovanje, fotografisanje", priča Sanela i dodaje da od potrebnih alata za rad koristi makaze, razne vrste i boje konaca, igle, kliješta, ljepilo, platno, đerđef, lupu i još nekoliko sitnih alatki i pomagala.

Sanela je u nakitu koji izrađuje spojila tradicionalno i moderno: tradicionalno jer na nakitu prevladavaju motivi bh. tradicije, a moderno jer je tradiciju stavila u okvire dostupne modernom načinu života. Na naše pitanje šta je zapravo inspiriše na ovakav spoj, odgovara da je tradicija prati godinama kroz folklor, nošnje, roditeljsku kuću i njenu nanu.

"Mislim da je očuvanje tradicije jako bitno da bismo sačuvali i naš kulturni identitet, te da se i u moderno doba i stil života tradicija može jako fino uklopiti", sigurna je Sanela.

Rimski pisac i orator Plinije Mlađi smatrao je da je amulet predmet koji čovjeka čuva od bijede i briga. U novije doba ovaj se opis proširio te se amuletom smatra predmet od prirodnog materijala, bilo da je nastao u prirodi ili je proizveden ljudskom rukom, za koji ljudi vjeruju da ih štiti od zlih duhova i crne magije.

Sanelu smo pitali koja je poruka njenog amuleta, te kome je namijenjen.

"Amulet je amajlija koja se nosi oko vrata i koja je izrađena rukom. Simboli na njima su uglavnom za sreću, zdravlje, želje, plodnost, ljubav i namijenjeni su svim ženama koje vole lijep nakit te cijene tradiciju i ručni rad, ali i muškarcima koji ga sve češće uzimaju", ponosna je Sanela.

Uz objave na društvenim mrežama "Amuleta" pored fotografija mogu se vidjeti ispisani stihovi pjesama koje su svojevremeno izvodili velikani sevdaha poput Zaima Imamovića i Safeta Isovića, te Sanela i na ovaj način čuva bh. kulturni identitet.

Priča o sevdahu gusto je tkanje. Kad se krene raspletati na tren vam se učini da se tkanina pod vašim prstima pretvara u prah. Ruke ne znaju kako da prime lomno nasljeđe davnine, a stihovi stare pjesme "Zarobljeno srce moje prelazeći brijeg i dol, tražilo je ne bi l' našlo da ublaži srcu bol. Uzalud mi želja moja, uzalud mi nade sve, kad ne smijem ljubit' onu za kojom mi duša mre", u izvođenju Isovića savršeno se uklapaju uz tradicionalne motive izvezene na ovom nakitu vraćajući nas tradiciji.

"Tradiciju čuvam na razne načine: sevdah, hrana, ručni rad, običaji, ali u skladu sa današnjim vaktom. Tradicionalno na moderan način, kako bi se danas reklo. Na primjer, volim da kombinujem neku suknju ili bluzu modernog kroja sa tradicionalnim motivima, da spremam tradicionalnu hranu u svim prilikama i na svim mjestima, da slušam sevdah, ali i rokenrol", pojašnjava Sanela.

Rukom rađen nakit koji nastaje u domu Čičkušića, kojim su se okitile brojne Bosanke i Hercegovke, ali i pripadnice nježnijeg pola širom svijeta, što govori o dobrom glasu koji prati Sanelin rad, moguće je vidjeti i poručiti putem Facebook stranice i Instagram profila "Amulet".

"Da, njega nose žene raznih profila, poznate, skromne, visokog a i niskog životnog standarda - dakle, radi se isključivo o ukusu i svrhi ovog nakita. Amulet ima pristupačnu cijenu za svakoga i u skladu je s našim standardom. Otvorena sam za saradnju sa šopovima, buticima, brendovima, da bi nakit bio zastupljen u široj prodaji u BiH", zaključuje Sanela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije