Život

Sa đakom prvakom radite tokom cijele godine

Sa đakom prvakom radite tokom cijele godine
Foto: N.N. | Sa đakom prvakom radite tokom cijele godine

Škola jeste prelazak u "novi svijet", ali se ta promjena dešava postepeno, a ne naglo, kako roditelji očekuju

Početak školske godine nije lak za mališane, jer đacima treba vremena da se vrate u formu i ponovo "zagriju stolice". A, ukoliko imate prvačića, onda bi tek trebalo da ga uvedete u obaveze i pomognete mu da izgradi radne navike. Stručnjaci savjetuju da mu olakšate novi život tako što ćete ga podržati i pravilno usmjeriti.

Škola jeste prelazak u "novi svijet", ali se ta promjena dešava postepeno, a ne naglo, kako roditelji očekuju. Ostavite dovoljno vremena i sebi i djetetu da se na ovu promjenu adaptirate. Novi ritam dana, drugačije vršnjačko okruženje, formiranje novog pojma obaveza… važni su sastavni elementi adaptacije na školu. Zato, nemojte od djeteta očekivati da ih usvoji odmah. Smatra se da je polazak u školu u tolikoj mjeri velika promjena da treba da protekne cijeli prvi razred da bi se moglo smatrati da je adaptacija završena.

* Za početak, trebalo bi da se navikne da svakog dana uči u isto vrijeme, poslije ručka i kratkog predaha.

* Nemojte plašiti dijete i zahtijevati da u klupi sjedi mirno, da uvijek sluša učiteljicu, da ne ustaje usred časa. To nije vaš zadatak. Dijete će na osnovu stava koji zauzme učiteljica, kao i toga kako se ponašaju druga djeca, i samo zauzeti određeno ponašanje, iz razumijevanje šta se od njega očekuje.

* Ponudite djetetu podršku, jasno i glasno. Bez obzira na to što se vama to podrazumijeva, važno je da izgovorite: "Biću uz tebe šta god da se dogodi", ili: "Učiniću sve da ti škola bude što manje napor, a što više zadovoljstvo", "Polazak u školu je važan pokazatelj da si još više porastao, veoma se radujem što je tako."

* S obzirom na to da je prvaku teško da dugo sačuva pažnju na jednoj aktivnosti, obavezno mu uvedite nekoliko minuta pauze poslije 20 minuta učenja.

* To što djeca rade domaće zadatke u boravku, ne znači da treba da izgubite uvid iz onoga što uče. Obavezno pitajte svog đaka šta je tog dana radio u školi, da li mu je bilo zanimljivo, šta bi želio da zajedno ponovite.

* Pohvalite ga za svaki trud i nagradite nekom lijepom sitnicom.

* Vikendom ga pustite da se odmori, ali mu u nedjelju popodne predložite da zajedno ponovite gradivo i tako ponedjeljak dočeka spreman.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije