Život

Pratite nas na Google news

Samohrana majka prosi kako bi prehranila djecu

Samohrana majka prosi kako bi prehranila djecu
Foto: N.N. | Samohrana majka prosi kako bi prehranila djecu
Zlatan Čekić

SANSKI MOST - Samohrana majka Zineta Hadžić (38), skupa s četvoro svoje djece, živi teškim životom bez stalnih izvora prihoda u alternativnom smještaju koji se nalazi u naselju Donji Kamengrad, nekoliko kilometara od Sanskog Mosta.

Petočlana porodica živi veoma teško, jer Zineta nije zaposlena, kao ni njen najstariji sin Alvis, koji treba da napuni 19 godina. Kaže kako Jasmin ima 14 godina, a Tarik 13 i da pohađaju osmi razred mjesne škole "Skender Kulenović", dok najmlađa Najla ima četiri godine.

Očajna majka kaže kako se u proteklom periodu obraćala na brojne adrese, pokušavala se zaposliti, ali da je sve bilo kratkog vijeka. Dodaje kako potrebe djece neprestano rastu i da je došla u situaciju da ih ne može izdržavati.

"Bukvalno preživljavamo iz dana u dan, a ponekad osim kruha nemamo šta jesti. Povremeno uspijem zaraditi nešto kada nekome očistim kuću ili uradim neki drugi posao. Dok su djeca bila manja, bilo je lakše, a sada sam primorana i da prosim kako bih im mogla kupiti hranu", kaže samohrana majka.

Dodaje kako primaju socijalnu pomoć, ali da je ona mala i nedovoljna da podmiri osnovne životne troškove, te da se, pored toga, neredovno isplaćuje.

Najstariji sin povremeno radi kod lokalnih privatnika, ali stalno zaposlenje do sada nije dobio.

"Kada bi se mogao zaposliti, to bi nam puno značilo. Nedavno je radio kod jednog privatnika i on mu nije platio. U ovome trenutku sve nam je potrebno, od hrane i higijenskih potrepština do odjeće", kaže Hadžićeva.

Dodaje kako je njen suprug umro prije nekoliko godina od kada počinje životni brodolom ove porodice. Porijeklom nisu iz Sanskog Mosta i ne posjeduju nikakvu imovinu, a skromni stančić su im na upotrebu ustupile lokalne vlasti.

Svi koji žele, ovu porodicu mogu posjetiti u Donjem Kamengradu u tzv. Vupertalovoj zgradi, ili više informacija mogu dobiti na broj telefona: 062/517-860.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Šta je ishrana prema bioritmu?

Marketing tim / 09.12.2019 14:56

Već dugo traje rasprava o vezi između onoga što jedemo i vremena kada jedemo. Svi smo čuli klasične tvrdnje: “ako želite smršati, nemojte jesti nakon 19:00 sati”, “ujutro, na prazan želudac, prvo popijte čašu tople vode s limunom” i tome slično.

Neke od tih tvrdnji su naučno dokazane, a neke nisu, no činjenica je da ciklus kretanja Sunca utječe na mnoge od procesa koji se odvijaju u našim tijelima, uključujući i probavljanje hrane.

Hronobiologija je grana biologije koja proučava ritam živih organizama. Mnogi procesi koji imaju fiziološku i nutritivnu važnost za naše tijelo odvijaju se u 24-satnim ciklusima.

 

Na naš unutrašnji sat djeluju signali iz naše okoline, kao što su svjetlo i tama, zvukovi, vremenski uslovi, te uzimanje jela ili pića.

Nedavna su istraživanja pokazala da vrijeme uzimanja obroka može imati značajnu ulogu u regulaciji tjelesne težine. U jednom istraživanju provedenom na ljudima koji su provodili dijetu za mršanje kod osoba koje su svoj glavni obrok uzimale kasno (nakon 15:00 sati) gubitak tjelesne težine bio je značajno manji nego kod osoba koje su taj obrok uzimale ranije (prije 15:00 sati) 1.

6 načina da se uskladite sa svojim biološkim satom:

  • Dan započnite sa zdravim i kompletnim doručkom
  • Pojedite tri glavna obroka i po potrebi jedan ili dva zdrava međuobroka
  • Ako je moguće, planirajte svoje dnevne obroke i izbjegavajte preskakanje glavnih obroka
  • Vaši obroci neka budu uravnoteženi i potrudite se ne povećavati energetski unos tokom dana
  • Uskladite svoj raspored obroka – izbjegavajte odlaganje ručka
  • Jedite redovno – nađite raspored koji vam odgovara i potrudite ga se maksimalno pridržavati.

Zamjenski obroci

Ali, šta ako nemate vremena za pripremu obroka? Možda kasnite na sastanak, zaspali ste ili jednostavno želite više vremena posvetiti nekom hobiju – današnji užurbani ritam ponekad ne ostavlja dovoljno vremena za sve naše interese.

 

U tom slučaju, dobar izbor su zamjenski obroci za kontrolu tjelesne težine, kao što su Formula 1 shake-ovi. U brojnim istraživanjima 2 zamjenski obroci su se pokazali praktičnom metodom kontrole težine, kao i izvorom ključnih nutrijenata potrebnih organizmu.

Da bi se taj cilj mogao postići, zamjenski obroci moraju biti vrhunski i naučno istraženi, te ispunjavati pojedinačne potrebe ljudi kako bi svakome pružili ono što im je potrebno.

Herbalife Nutrition Formula 1 Nutritional Shake Mix predstavlja bogat i kremast shake koji se može pripremiti za nekoliko sekundi i nudi odlično uravnotežene količine visokokvalitetnih proteina, te esencijalnih makronutrijenata i mikronutrijenata, što ga čini odličnim zamjenskim obrokom za kontrolu tjelesne težine 3.

 

1 Garaulet M, Gómez-Abellán P, Alburquerque-Béjar JJ, Lee YC, Ordovás JM, Scheer FA. Timing of food intake predicts weight loss effectiveness. Int J Obes (Lond) 2013 Jan; 29.

2 Heymsfield SB, van Mierlo CA, van der Knaap HC, Heo M, Frier HI. Weight management using a meal replacement strategy: meta and pooling analysis from six studies. (Kontrola tjelesne težine uz pomoć strategije zamjenskih obroka: meta analiza i pooling analiza iz šest ispitivanja) Int J Obes Relat Metab Disord. 2003;27(5):537-49

3 Za kontrolu težine: Zamjena dva glavna dnevna obroka zamjenskim obrocima u sklopu ishrane s ograničenim energetskim unosom pridonosi gubitku tjelesne težine. Za zadržavanje optimalne težine: Zamjena jednog od glavnih dnevnih obroka zamjenskim obrokom u sklopu prehrane s ograničenim energetskim unosom pridonosi održavanju tjelesne težine nakon gubitka tjelesne težine.

Najčitanije