Život

Sarajke prave krpene lutke: 'Najsretnije smo kada Pepetuške probude emocije'

Sarajke prave krpene lutke: 'Najsretnije smo kada Pepetuške probude emocije'
Foto: N.N. | Sarajke prave krpene lutke: 'Najsretnije smo kada Pepetuške probude emocije'

Praćke, drveni vozići sa vagonima različitih boja, klikeri, konjići za ljuljanje, krpene lutke... sve su ovo igračke koje su mališanima nekad predstavljale cijeli jedan svijet zabave i mašte, a onda je došlo vrijeme šablonski izrađenih igračaka, vrijeme novih tehnologija i video-igrica, vrijeme kada je mašta izgubila bitku sa brojnim superjunacima.

 Ali, Sarajke Arnela Horman i Maja Gerin, dvojac koji stoji iza brenda "Pepetuška", svojski se trude da djevojčicama i dječacima pokažu kako djetinjstvo ipak može biti magično. Dvije prijateljice željele su svojim kćerkama ponuditi unikatne i zanimljive igračke - i tako su nastale personalizovane krpene lutke Pepetuške namijenjene djevojčicama, a zatim su se pojavili i Pepetani, da bi i dječaci imali svoje krpene dvojnike.

Na početku razgovora sa majkama i prijateljicama koje stoje iza ideje o krpenim lutkama, a koje su osvojile mališane kako u Bosni i Hercegovini, tako i zemljama regiona i svijeta, Maja Gerin kaže da je njihova priča o svijetu lutaka koje nas svojim izgledom vraćaju u djetinjstvo počela sasvim spontano.

"Nakon što sam postala mama djevojčice poželjela sam kreirati za nju posebnu lutkicu koja bi ličila pomalo na nju, sa njenom bojom kose, bojom očiju, u njenoj garderobici. Nakon toga nastale su lutkice po uzoru na moje kumče, te djevojčicu mog brata... Reakcije su bile zaista predivne, tako da su narudžbe polako počele pristizati", prisjeća se Maja kako je sve počelo prije više od dvije i po godine.

Ono što je svakako najzanimljivije i djeci i odraslima jeste da su Pepetuške i Pepetani personalizovani, odnosno izrađuju se prema izgledu djece, ali i odraslih, kojima su namijenjene.

"Tačno, svi bi poželjeli imati lutkicu po uzoru na svoje dijete, prijateljicu, mamu... Pepetuške su upravo zbog toga toliko interesantne jer smo svima omogućili da dobiju svoju omiljenu lutkicu - tačno onakvu kako oni žele da izgleda", navodi Arnela Horman i dodaje da je cijeli proces izrade lutaka manuelan i da zahtijeva vrijeme da bi svaki detalj bio na svom mjestu.

Kako pojašnjava, radi se o ručnom radu te zato ove lutke imaju posebnu vrijednost. Pepetuške su kreativne, zaigrane, posebne, žele vidjeti svijet, stvarati uspomene, mijenjati stilove…

"Iziskuju dosta vremena, iako smo se već poprilično uhodali i uhvatili ritam. Ovisno od zahtjeva, u konačnici uspijemo napraviti lutkicu u roku od 10 dana od trenutka zaprimanja narudžbe", kazuje Arnela.

Maja dodaje da se tijelo lutkice kroji od pamučnog materijala, te da ovaj kreativni dvojac materijal za garderobicu za lutkice nabavlja od domaćih dobavljača. Kako kaže, snalaze se, mada je poprilično izazovno jer se ne radi serijska proizvodnja lutkica.

"Svaka narudžba je drugačija, znači svaka lutkica je drugačija, samim time i nabavka materijala je poprilično zahtjevna", navodi Maja.

Gledajući fotografije lutkica primijetili smo da se na njihovom licu nalaze samo oči, bez nosa, usta, obrva..., te smo ove dame veselog duha pitali zašto je to tako.

"Pepetuške su prepoznatljive po tome što imaju samo oči. Psihologija Rudolfa Steinera smatra da djeca treba što više da maštaju. Djetetu se pristupa kao pojedincu čiji se razum, emocije i htijenje nastoje oplemeniti i razviti kao cjelovito biće. Da li će lutka biti sretna ili tužna, uplašena ili ljuta, ostavljeno je djeci da odluče. Pepetuške ne nameću djeci sreću kao jedino poželjno osjećanje", objašnjava Maja.

Arnela zatim kazuje da su ove lutke same pronašle put i do odraslih, pa su tako kreativne prijateljice uradile i lutkice za poznate ličnosti, među kojima su svoje krpene dvojnike dobili i Lepa Brena, Amra Džeko, Božo Vrećo...

"Nevjerovatno je koliko se odrasli zapravo obraduju kada dobiju na poklon Pepetuška lutkicu. To je poklon za sva vremena, što vam ostaje kao uspomena za cijeli život. Originalan poklon koji ne očekujete, a kada ga dobijete - izazove velike emocije. Nama je najdraži trenutak kada dobijemo snimke ili slike ponosnih vlasnika sa svojom Pepetuškom, kada uspijemo izmamiti iskren osmijeh i probuditi velike emocije. To je naša inspiracija", srećna je Arnela.

U režiji "Pepetuške" nastao je i platneni ruksak s ilustracijama koji djeca i odrasli mogu nositi svuda sa sobom, te ga obojiti kako žele.

"Do ove ideje je došlo prvenstveno iz praktičnih razloga. Naše lutkice su inače upakovane u brendiranu kutiju. Kako Pepetuške redovno putuju, van granica naše zemlje, osmislili smo platneni ruksačić koji je bio alternativa za kutiju, praktičniji i lakši za nošenje. Pored platnenih ruksačića, nedavno smo lansirali našu prvu kolekciju haljinica za djevojčice i za lutkice, koja je izazvala oduševljenje i pozitivne reakcije. Naredni korak je nešto za mame i njihove djevojčice i dječake", priča Maja o planovima za budućnost.

Za kraj razgovora Arnela kazuje da su Pepetuške na početku bile hobi kroz koji su prijateljice mogle iskazati svu svoju maštovitost, a koji je vremenom postao njihova primarna djelatnost.

"Nas dvije smo se odvažile, napustile naše takozvane sigurne poslove i upustile se u avanturu poduzetništva. Dosta je tu odricanja, ali s druge strane vrlo je izazovno kreirati sopstveni brend. Smatram da se sve što radite iz ljubavi i uz puno truda na kraju isplati. Za relativno kratak period Pepetuške su postale prepoznatljiv bh. brend. Imamo puno planova i projekata na kojima radimo, tako da se nadamo da ono najbolje tek dolazi", zaključuje Arnela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije