Život

Sarajlija osmislio LePetit.app: Ljekovite i poučne priče za mališane na maternjem jeziku

Sarajlija osmislio LePetit.app: Ljekovite i poučne priče za mališane na maternjem jeziku
Foto: N.N. | Sarajlija osmislio LePetit.app: Ljekovite i poučne priče za mališane na maternjem jeziku

Postoje ljudi koji oko sebe šire radost. Jednostavno, spontano. Gdje se pojave - svane sunce. I kad odu našim bićem odjekuju zvona njihovog smijeha i njihova radost traži svoj dom u našoj duši. Kao da su sazdani od nekakvih opeka smijeha i igre, dovedeni iz nekog boljeg svijeta i nastanjeni kao dobri gosti među nama. U svojoj radosti pronalaze i snagu. I za sebe i za druge. Poteškoće im ne stavljaju na lice smrknutost. Vedrina je njihov životni moto, zapisao je Ivo Andrić.

A dječji smijeh, igra i vedrina o kojima govori velikan pisane riječi mogli su se čuti i vidjeti prošle sedmice u Sarajevu na predstavljanju prve audio mobilne aplikacije za djecu, roditelje, pedagoge i dječje terapeute, koja sadrži audio-priče i bajke na književnim jezicima BiH pod nazivom LePetit.app, čiji je idejni tvorac Sarajlija Adnan Koro.

A Adnana smo, na početku razgovora za "Nezavisne", pitali kako je došao na ideju o pokretanju ove, na prostorima BiH, jedinstvene aplikacije.

"LePetit.app je nastala iz stvarne potrebe. Kao roditelj dvoje male djece vrlo brzo sam shvatio kako je veoma malo kvalitetnih odgojno-obrazovnih sadržaja za djecu na književnim jezicima BiH. Naši mališani su primorani da gledaju programe koji dolaze iz Hrvatske i Srbije kao i ostatka svijeta putem YouTubea, što veoma negativno može da utiče na razvoj govora, dikcije te učenje maternjeg jezika. U želji da djeci i roditeljima u našoj zemlji, ali i šire, ponudimo kvalitetnu alternativu, odlučili smo da kreiramo domaću mobilnu aplikaciju koja sadrži audio priče i bajke ispripovijedane od strane bosanskohercegovačkih glumaca i glumica na književnim jezicima BiH", navodi ovaj kreativac.

Aplikacija je namijenjena djeci predškolskog uzrasta i sadrži više od 20 sati kvalitetnog audio-sadržaja, odnosno više od 170 različitih priča i bajki, a u izradi aplikacije učestvovalo je više od 50 bosanskohercegovačkih stručnjaka iz oblasti književnosti, kulture, obrazovanja, dječje psihologije, likovne i pozorišne umjetnost, IT sektora i drugih povezanih oblasti. Rezultat je istinski svjetski jedinstvena aplikacija izrađena korištenjem najsavremenije IT tehnologije.

"LePetit.app sadrži poznate klasične bajke, kao i savremene priče bosanskohercegovačkih pisaca dječje književnosti, uključujući i 100 jedinstvenih terapeutskih ili tzv. ljekovitih priča svjetski poznate australske autorice Suzan Perou", pripovijeda Adnan.

Dalje navodi da je svaka priča dopunjena unikatnom ilustracijom, koja prikazuje ili glavnog lika ili određenu scenu na putovanju priče, te da aplikacija sadrži 170 originalnih ručno rađenih autorskih ilustracija koje namjerno ne sadrže puno detalja kako bi ostavile djeci prostor da dovrše ilustracije u svojim mislima, odnosno razvijaju maštu, kreativnost i originalnost.

Kako je već navedeno, LePetit.app namijenja je djeci, roditeljima, pedagozima i dječjim terapeutima. Adnan objašnjava koji su benefiti korištenja aplikacije za mališane, a koliko od koristi može biti i odraslima.

"Korištenjem LePetit.app aplikacije djeca uče maternji jezik, pravilan govor i dikciju, razvijaju pažnju, ali i obogaćuju rječnik i komunikacijske sposobnosti. Naše priče daju djeci ideje za kreativno izražavanje, potiču njihovu maštu, uče ih ljubavi, poštovanju, pravdi i poštenju. Aplikacija je namijenjena i roditeljima, pedagozima i dječijm terapeutima kao alat za odgoj i obrazovanje", kazuje Adnan.

Objašnjava da je bitna funkcionalnost aplikacije da svaka priča ima sažetak, pouku, korisne preporuke za roditelje kao i pitanja koja služe za pokretanje diskusije ili razgovora s djecom. "Na taj način roditelji mogu provjeriti koliko su njihovi mališani razumjeli književno djelo, ali i samu situaciju u kojoj se našao glavni lik priče koju su upravo preslušali."

Kao poseban segment LePetit.app izdvajaju se terapeuteske priče, a za mališane su značajne jer im na nježan, ali efikasan način pomažu da se suoče s teškim životnim situacijama i izazovnim ponašanjem.

"Ove priče omogućavaju djetetu da sa sigurne udaljenosti krene na maštovito putovanje i da se na suptilan način, kroz likove i metafore koji odražavaju njegovo iskustvo, suoče s izazovnim životnim situacijama (smrt u porodici, razvod, rođenje brata ili sestre, gubitak voljene osobe...), zahtjevnim ponašanjem (ljutnja, agresija, dosada, povučenost...), te svakodnevnim izazovima i navikama (vršenje nužde u krevetu, kupanje, oblačenje, izazovi s hranom... i još mnogo toga), umjesto da se direktno s njima priča o tim temama", priča Adnan.

Koristeći se maštovitim putovanjem i specifičnim izborom metafora, terapeutske priče imaju mogućnost da promijene ponašanje ili odnos djeteta prema trenutnoj ili budućoj situaciji, a priče u određenoj mjeri mogu pomoći, motivisati, ojačati odlučnost, ali i posijati neprocjenjivo sjeme za buduće promjene.

Terapeutske priče snimljene su po pričama Suzan Perou, australijske spisateljice i svjetski poznatog pedagoga, čija su radna i životna strast priče i pripovijedanje. Posljednjih 35 godina dokumentuje priče iz drugih kultura, piše i priča priče grupama djece i odraslih, sve to utkano u karijeru podučavanja predavanja i savjetovanja u Australiji, Africi, Aziji, Kini, Evropi i Sjevernoj Americi.

"Trenutno ima četiri objavljene zbirke terapeutskih priča, prevedene na 12 jezika, a stotinu najboljih priča iz navedenih zbirki, Perouova je lično odabrala za LePetit.app aplikaciju. Kada sam kontaktirao Suzan i predstavio LePetit.app, bila je oduševljena idejom da će baš njene priče prvi put ikada biti dostupne u audio-formatu i to baš mališanima u BiH. Ovo je doista svjetska premjera terapeutskih audio-priča za djecu i veoma smo ponosni činjenicom da smo uspjeli obezbijediti priče svjetski priznatog autora za djecu", priča Adnan o saradnji sa poznatom spisateljicom.

Živimo u doba modernih, naprednih tehnologija i veliki broj djece, ali i odraslih, dane provodi što pred televizijskim ekranima, što gledajući u ekrane pametnih telefona, a Adnana smo pitali da li je bilo bojazni kako će u takvoj postavci stvari biti prihvaćena aplikacija putem koje se zapravo sadržaj ne gleda, nego sluša, te koje su prednosti aktivnog slušanja.

"Tačno je da živimo u vremenu u kojem je tehnologija sastavni dio naših života, a tako je, nažalost, i s našom djecom. Djeca koja su predugo izložena ekranima počinju da se zatvaraju u sebe, imaju problema s komunikacijom, govorom, koncentracijom, pa nerijetko roditelji traže stručnu pomoć sumnjajući da je dijete autistično iako se zapravo radi o zdravoj djeci. Posljednjih godina termin koji opisuje ovo stanje zove se ekranizam, a prvi simptom ekranizma je da dijete ne prihvata saradnju, odbija da prestane koristiti mobitel, a drugi je da dijete ima problema sa koncentracijom, prebacuje se s jedne aktivnosti na drugu i prije nego je završilo onu prvu", navodi Adnan.

U borbi protiv epidemije ekranizma, kazuje, želja cijelog tima koji je radio na razvoju aplikacije je da istakne činjenicu da LePetit.app radi bez upaljenog ekrana. "Ovakav način rada aplikacije ima za cilj da djecu odvoji od prekomjernog gledanja ekrana te da ih vrati izvornom govoru, aktivnom slušanju i razumijevanju književnih djela. Aktivno slušanje će unaprijediti koncentraciju, fokus i strpljenje kod naših mališana", pripovijeda Sarajlija.

Adnana smo pitali, s obzirom na to da je kratak period od predstavljanja aplikacije do razgovora koji smo s njim vodili, može li govoriti o prvim utiscima mališana, ali i odraslih koji su imali priliku slušati audio-priče.

"Reakcije su zaista pozitivne. Roditelji su oduševljeni i kažu da su napokon dobili kvalitetnu aplikaciju, u kojoj uživaju zajedno s mališanima. Rado se prisjećaju svog djetinjstva slušajući priče i dobro poznate bajke, a neki su mi priznali kako su i bez djece nekoliko puta poslušali bajku koju su voljeli slušati kad su bili mali. Kad su u pitanju djeca, oni su oduševljeni i zaista uživaju i u slušanju priča, ali i u diskusiji uz pitanja koja smo spremili za njih nakon svake priče", ponosan je Adnan.

Aplikacija je dostupna na Google Playu i AppStoreu, kao i putem zvanične internet stranice https://LePetit.app, na kojoj se može pronaći više informacija o projektu i svim učesnicima, a korištenje aplikacije je besplatno prvih 30 dana.

Kada su u pitanju planovi za buduće dane, Andan kazuje da ideja uvijek ima te najavljuje nadograđivanje aplikacije i ubacivanje još zanimljivih i poučnih priča.

"Ono što mogu obećati svim dosadašnjim, ali i budućim korisnicima LePetit.app aplikacije jeste da ih i u narednom periodu očekuju brojna iznenađenja i zanimljivi sadržaji. Takođe, težimo ka tome da sva djeca u BiH LePetit.app mogu koristiti besplatno", navodi na kraju razgovora za "Nezavisne" čovjek koji je mališanima dao novi povod za smijeh, igru i vedrinu o kojima govori veliki Andrić na početku priče.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije