Život

Soku od kraljice cvijeća niko ne može da odoli

Soku od kraljice cvijeća niko ne može da odoli
Foto: N.N. | Soku od kraljice cvijeća niko ne može da odoli

GORNJI VAKUF/USKOPLJE - S plantažnim uzgojem ruža crvene boje, sorte Rosa damascena, počeli smo prije sedam godina. Prije nego što smo se odlučili na ovaj korak, u našoj porodici je bila prisutna dugogodišnja tradicija pravljenja domaćeg sirupa od ruže za vlastite potrebe, a napitak smo dobijali od dvije ruže iz našeg dvorišta, kazuje Emir Hadžijusufović iz Gornjeg Vakufa/Uskoplja, koji po receptu svoje majke proizvodi 100 odsto prirodni sirup od ruže.

Emir, po struci ekonomsko-komercijalni tehničar, kazuje da se u vrijeme kada je on bio dijete uvijek jedna količina sirupa davala komšijama i rodbini, od kojih su dolazile pohvale za kvalitet i ukus.

"Pohvale su dolazile i od posjetilaca iz inostranstva, koji su imali priliku da probaju naš sok. Zadovoljstvo onih koji su probali sok od ruže i njihovi pozitivni komentari su uticali na nas da počnemo razmišljati o većoj proizvodnji i plasmanu", priča Emir kako se zajedno s porodicom odlučio za pokretanje posla.

Nakon što su se odlučili za proizvodnju sirupa u komercijalne svrhe, aplicirali su na projekat Biroa za zapošljavanje. Kada  je projekat odobren 2018. godine krenuli su u nabavku potrebnih mašina i posuda za proizvodnju sirupa.

"Sam proces proizvodnje sirupa, našeg prvog proizvoda, ima nekoliko faza. Najprije se sve latice ruža operu i očiste od tučka, zatim se 48 sati kisele u vodi pa se cijedi njihov sok, u koji se dodaje šećer. To se miješa dok se šećer ne istopi, a zatim se opet cijedi, pasterizuje i puni u boce", pojašnjava Emir.

Osim prirodnog sirupa od ruže, poznatije pod nazivom kraljica cvijeća, koji su kupci prepoznali kao kvalitetan proizvod, Emir se u dogovoru s ukućanima odlučio i za proizvodnju čaja od ruže, ružine vodice i likera od ruže.

"Jedan dio latica sušimo prirodnim putem, zatim prosijemo i njih koristimo za čaj, a ružinu vodicu dobijamo parnom destilacijom svježih ubranih latica. Njih beremo ujutro u zoru prije izlaska sunca. Liker dobijemo postupkom miješanja svježe ubranih latica, šećera i rakije, koji stoje 42 dana u staklenim posudama sa povremenim miješanjem", pojašnjava Emir način spravljanja mirisnih proizvoda.

A da bi imali dovoljno ružinih latica za sve proizvode Hadžijusufovići su od početnih 100 sadnica ruža zasade povećali na 1.200.

"Od one dvije ruže iz našeg dvorišta napravili smo više od 100 novih sadnica koje smo zasadili na novoj parceli, budućoj plantaži. U narednih nekoliko godina vršili smo proizvodnju i sadnju novih sadnica, da bismo došli do sadašnjih 1.200 na parceli površine 1.500 m2, čime su se stekle mogućnosti za  dobijanje dovoljnih količina ružinih latica neophodnih za pokretanje komercijalne proizvodnje sirupa. S obzirom na trenutnu potražnju za našim proizvodima, u narednom periodu planirano je i dodatno povećanje broja sadnica", pojašnjava Emir.

A od davnina je poznato blagotvorno dejstvo proizvoda od ruža po ljudsko zdravlje i ljepotu, te ovaj zaljubljenik u sve što je priroda podarila kazuje da su ružine baršunaste latice bogate vitaminima C, B, E i A, mineralima, kao i mnogim antioksidantima.

"Ružin sok popravlja raspoloženje, djeluje umirujuće i ublažava glavobolje. U narodnoj medicini ističe se i kao lijek za jetru, crijeva, bubrege, jača srce, te djeluje antibakterijski i antiinflamatorno. Ružina vodica je 100 odsto prirodno sredstvo za njegu kože, kako za ljepotu, tako i u zdravstvene svrhe, a pomaže koži u održavanju prirodnog pH balansa, u tretiranju akni, dermatitisa i ekcema, dubinski hidratizira kožu, a antioksidativna svojstva ružine vodice pomažu ćelijama kože u regeneraciji", priča Emir o ljekovitosti proizvoda.

Dodaje da čaj od ruže pročišćava krv, jača srce i živce, umiruje i osigurava miran san, te može ublažiti depresiju, napetost i bol, ali i pomaže kod liječenja upale grla, čišćenja jetre, vrtoglavice i glavobolje.

Učestvuje porodica Hadžijusufović i na raznim sajmovima u BiH na kojima predstavlja svoje proizvode, a Emir pripovijeda da su iskustva koja nose s ovih organizovanih skupova prodavača i kupaca pozitivna, te da su djeca posebno oduševljena ukusom prirodnog soka od ruže. U posao sa proizvodima od ruža uključena je cijela porodica Hadžijusufović, svi daju svoj doprinos.

"Ovo je porodični biznis, svi su rado podržali ideju i aktivno se uključili u implementaciju našeg malog projekta. Radimo zajedno kako bismo održali kvalitetu i standard naših proizvoda. U narednom periodu izlagaćemo i ostale proizvode koje će kupci moći degustirati", zaključuje Emir.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije