Život

Tate iz Banjaluke ne odustaju od morske tradicije

Tate iz Banjaluke ne odustaju od morske tradicije
Foto: N.N. | Tate iz Banjaluke ne odustaju od morske tradicije

Ostavljaju utisak gdje god se pojave, a od tradicije, kažu, ne planiraju odustati. Oni su očevi mnogima za primjer.

Naime, već šestu godinu zaredom grupa tata iz Banjaluke tradicionalno putuje na ljetovanje sa svojim mališanima, bez mama. Iz godine u godinu ih je više, a ove godine na sada već tradicionalno putovanje uputili su se 15 očeva i 21 dijete.

Odredište im je bio Vir, kod Zadra, iznajmili su vilu, a hranu su sami pripremali za mališane.

Prepričavaju nam uglas zanimljive anegdote, ali ističu da je važno da svako ispunjava svoje obaveze. U razgovoru za "Nezavisne" samo dan nakon povratka sa Vira, Zoran Dragičević, organizator putovanja, otkrio nam je kako su tekle pripreme i da li je ovogodišnja ekskurzija ispunila očekivanja.

"Kao i proteklih godine, i ove godine smo ispratili divnu ekskurziju djece sa očevima, ali i dalje samo sa očevima, bez mama. Ovo već uveliko prerasta u tradiciju. Ovo je već šesta godina zaredom da se očevi okupe i organizuju druženje za svoje mališane na nekim od prihvatljivih destinacija koje su prilagođene druženju djece i uživanju u igrama na vodi i drugim društvenim igrama", rekao je Dragičević još pod utiscima sa putovanja.

Kaže da destinacije uglavnom dogovaraju već tokom zime i tada počinju da štede novac. Prethodnih godina boravili su u privatnom smještaju, ali i u hotelu.

Ove godine im je odredište bila prekrasna, prostrana vila na Viru, kod Zadra. Trebalo je odabrati mjesto gdje će se smjestiti njih 40.

"Planirano je da nas ide 40. Nažalost, nekoliko djece se razboljelo, ali oni su samo odgodili svoja putovanja do sljedeće godine, jer ćemo mi, naravno, nastaviti i dalje da uveseljavamo naše princeze i prinčeve", istakao je Dragičević.

Dočarao nam je i kako oni, pored igre i zabave, brinu o mališanima i ne dozvoljavaju da im bilo šta nedostaje.

"Prošle godine boravili smo u hotelu, pa nismo morali brinuti o obrocima. Ove godine sami smo pripremali hranu. Vjerujte, i to ima svoje čari. Već dok pijemo prvu jutarnju kafu, polako pripremamo doručak. Stotinak jaja i nekolicina hrenovki (smijeh) dovoljni su za doručak", kazao je Dragičević.

Dodao je da obaveze vezane za djecu rasporede te da bude opuštanja i za očeve, ali da su djeca prioritet i da je važno da svi budu srećni i vrate se mamama zadovoljni.

Ove godine imali su i jedan specijalan zadatak, da iznenade drugara Filipa Samca za njegov deveti rođendan.

"Ovo mi je najbolja proslava rođendana. Kada sam se probudio, drugari su me dočekali sa poklonima, a tata me je odveo na vožnju džet-skijem. Naveče su se svi drugari okupili oko bazena da mi otpjevaju rođendansku pjesmu i zajedno sa mnom ugase svjećicu. Tata nam je nasuo šampanjac i ispalio konfete koje su završile svuda po bazenu", ispričao nam je slavljenik i dodao da bi volio da i naredni rođendan proslavi na moru.

Uzbuđenje nije krila ni Filipova sestra Lena, koja je rekla da je na proslavi rođendana njenog brata bilo baš zabavno.

"Konfete su svjetlucale svuda po bazenu, a čika Zoka nam je puštao muziku. Imali smo pravi disko-klub", dodala je Lena.

Najmlađi član ekipe ove godine bio je petogodišnji Luka Jelić, koji nam je otkrio da mu je tata uporno ponavljao da ne smije skidati mišiće za plivanje.

"Ja sam se puno kupao, a tata je galamio da moram puno jesti da mogu plivati u bazenu. Ja i drugar Stefo trčali smo oko bazena i prskali se i bilo nam je super", detaljno je prepričavao petogodišnji Luka.

A najstariji član među djecom ove godine bila je Lara Kovačević, koja na ekskurziju sa očevima ide već nekoliko godina.

"Idem već nekoliko godina s tatom. Ove godine brat nije išao sa nama jer se razbolio. S obzirom na to da sam najstarija, mene ponekad zaduže da pazim na manje drugare, ali mi to nije teško, često mi predstavlja i zadovoljstvo. Kada smo išli na obalu mora, tate su nas iznenadile raznim aktivnostima, kao što su vožnja skuterom na vodi, vukli su nas u dušeku za skuterom, a naravno, jeli smo i puno sladoleda, jer su tate popustljivije prema nama", ispričala nam je Lara.

Prvi put ove godine banjalučkim očevima pridružio se i Srđan Petrović.

"Ove godine vodio sam dvoje djece i rekao sam da ću odmah dati avans za sljedeću godinu da možemo da nastavimo sa našim igricama. Tek kada sam se vratio sa ovog putovanja, shvatio sam šta su mi prepričavali drugari sa prošlogodišnjeg ljetovanja. Teško je sve prepričati. To se mora doživjeti. Poprilično mnogo stvari sam ostavio kod drugara, a kako čujem, to se redovno dešava da izmiješamo stvari, pa smo rekli da ćemo osnovati i novu grupu #izgubljeno-nađeno", ispričao je Petrović za "Nezavisne".

Dragičević ipak kaže da je djeci nekad žao što im mame nisu tu, ali tate im zaokupe pažnju i opet se igraju bezbrižno.

"Sva djeca zaista imaju nezaboravne trenutke sa drugarima i tatama. Jedina mana ovih putovanja je što nam tih nekoliko dana tako brzo prođe i čini nam se da nam uvijek nedostaje još koji dan za zabavu", kazao je Dragičević i dodao da uglavnom svi nakon ovog putovanja idu na porodično višednevno ljetovanje koje takođe ima svoje posebne čari.

Ovi banjalučki očevi su prijatelji i kumovi odranije, poznaju se iz mlađih dana, mada se nerijetko rodi i neko novo drugarstvo. Cilj im je, ističu, jedan - srećna i nasmijana djeca i zdrava porodica.

Aktivnosti ovih banjalučkih očeva možete pratiti i na njihovom Instragram nalogu.

Vezane vijesti:

Neobično ljetovanje 10 očeva i 16 djece iz Banjaluke

Video: Siniša Nenadić

Foto: Ustupljene fotografije

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije