Život

Teška istorija livanjskih Srba

Teška istorija livanjskih Srba
Foto: N.N. | Teška istorija livanjskih Srba

Livno je mjesto u kojem su se rađali znameniti Srbi, ali i mjesto srpskog stradanja.

Tu postoji staro pravoslavno groblje, kojem nije posvećeno dovoljno pažnje.

"Bolje očuvani nadgrobni spomenici datiraju od 1700. godine. Tu se nalaze grobovi sveštenika koje oslovljavaju sa `starac`", objašnjava paroh livanjski Predrag Crepulja i navodi da se tu nalazi petnaestak grobova starih sveštenika.

On ističe da je Srpska pravoslavna crkva od davnina postojala na području Livna. Hram Uspenja Presvete Bogorodice datira iz 1856. godine.

"U Livnu nije ostalo mnogo Srba. Oni su u prošlim vremenima mnogo stradali, protjerivani i raseljivani. Danas tu živi manje od 200 srpskih duša, uglavnom starijih ljudi. U livanjskoj opštini živi 10 srpskih mališana i tri mlade porodice", kaže paroh livanjski.

Crepulja napominje da je od davnina teško biti Srbin u Livnu.

"Stradavali su Srbi - na Ognjenu Mariju 1941. godine u jednom danu ih je stradalo više od 1.600. Strašno je jer su ubijeni na najsvirepiji način, tako što su ih komšije žive bacale u jame livanjskog kraja", podsjeća paroh Crepulja.

On navodi da Srbi danas u Livnu strahuju kada idu u crkvu da se mole Bogu ili kada šetaju svojim sokakom, jer su u posljednjem odbrambeno-otadžbinskom ratu preživjeli muke i stradanja.

Paroh Crepulja podsjeća koliko je bilo znamenitih Srba iz livanjskog kraja.

"Istorija govori da je Stari Vujadin, koji se pominje u epskim pjesmama iz sela Bastasa nadomak Livna. Vujadinova kula, u kojoj je bio mučen sa svojim sinovima, i danas dominira iznad Livna. Malo se zna da je Bogoljub Kujundžić, jedan od banova Vrbaske banovine, takođe iz Livna. On je i ktitor današnjeg stadiona Fudbalskog kluba `Borac` u Banjaluci", kaže sveštenik livanjski.

On napominje da ima i Srba koji su mir pronašli u nekim drugim krajevima i zemljama, ali se vraćaju da bi obnovili djedovo ognjište.

"Ima života, on se vraća gdje ga je nekada bilo. Kuće se obnavljaju, češće se dolazi u zavičaj, skupljaju se raseljeni Srbi u mjestima odakle su im korijeni", priča paroh Crepulja.

Kao dobar primjer navodi izgradnju crkveno-narodnog konaka ispod Dinare u srpskom selu Gubin, koje se nalazi u opštini Livno.

Radovi na projektu vrijednom 200.000 KM uveliko traju. Mještani su počeli izgradnju vlastitim sredstvima, a podršku imaju od vlasti Republike Srpske i Srbije.

Paroh Crepulja vjeruje da će doći bolji dani za livanjske Srbe, da će ponovo da se zaigra i zapjeva u selima Livanjskog polja, da se vrati život, da će pomoć Republike Srpske i Srbije biti još jača i veća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije