Život

Pratite nas na Google news

Teška istorija livanjskih Srba

Teška istorija livanjskih Srba
Foto: N.N. | Teška istorija livanjskih Srba
Srna

Livno je mjesto u kojem su se rađali znameniti Srbi, ali i mjesto srpskog stradanja.

Tu postoji staro pravoslavno groblje, kojem nije posvećeno dovoljno pažnje.

"Bolje očuvani nadgrobni spomenici datiraju od 1700. godine. Tu se nalaze grobovi sveštenika koje oslovljavaju sa `starac`", objašnjava paroh livanjski Predrag Crepulja i navodi da se tu nalazi petnaestak grobova starih sveštenika.

On ističe da je Srpska pravoslavna crkva od davnina postojala na području Livna. Hram Uspenja Presvete Bogorodice datira iz 1856. godine.

"U Livnu nije ostalo mnogo Srba. Oni su u prošlim vremenima mnogo stradali, protjerivani i raseljivani. Danas tu živi manje od 200 srpskih duša, uglavnom starijih ljudi. U livanjskoj opštini živi 10 srpskih mališana i tri mlade porodice", kaže paroh livanjski.

Crepulja napominje da je od davnina teško biti Srbin u Livnu.

"Stradavali su Srbi - na Ognjenu Mariju 1941. godine u jednom danu ih je stradalo više od 1.600. Strašno je jer su ubijeni na najsvirepiji način, tako što su ih komšije žive bacale u jame livanjskog kraja", podsjeća paroh Crepulja.

On navodi da Srbi danas u Livnu strahuju kada idu u crkvu da se mole Bogu ili kada šetaju svojim sokakom, jer su u posljednjem odbrambeno-otadžbinskom ratu preživjeli muke i stradanja.

Paroh Crepulja podsjeća koliko je bilo znamenitih Srba iz livanjskog kraja.

"Istorija govori da je Stari Vujadin, koji se pominje u epskim pjesmama iz sela Bastasa nadomak Livna. Vujadinova kula, u kojoj je bio mučen sa svojim sinovima, i danas dominira iznad Livna. Malo se zna da je Bogoljub Kujundžić, jedan od banova Vrbaske banovine, takođe iz Livna. On je i ktitor današnjeg stadiona Fudbalskog kluba `Borac` u Banjaluci", kaže sveštenik livanjski.

On napominje da ima i Srba koji su mir pronašli u nekim drugim krajevima i zemljama, ali se vraćaju da bi obnovili djedovo ognjište.

"Ima života, on se vraća gdje ga je nekada bilo. Kuće se obnavljaju, češće se dolazi u zavičaj, skupljaju se raseljeni Srbi u mjestima odakle su im korijeni", priča paroh Crepulja.

Kao dobar primjer navodi izgradnju crkveno-narodnog konaka ispod Dinare u srpskom selu Gubin, koje se nalazi u opštini Livno.

Radovi na projektu vrijednom 200.000 KM uveliko traju. Mještani su počeli izgradnju vlastitim sredstvima, a podršku imaju od vlasti Republike Srpske i Srbije.

Paroh Crepulja vjeruje da će doći bolji dani za livanjske Srbe, da će ponovo da se zaigra i zapjeva u selima Livanjskog polja, da se vrati život, da će pomoć Republike Srpske i Srbije biti još jača i veća.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Šta je ishrana prema bioritmu?

Marketing tim / 09.12.2019 14:56

Već dugo traje rasprava o vezi između onoga što jedemo i vremena kada jedemo. Svi smo čuli klasične tvrdnje: “ako želite smršati, nemojte jesti nakon 19:00 sati”, “ujutro, na prazan želudac, prvo popijte čašu tople vode s limunom” i tome slično.

Neke od tih tvrdnji su naučno dokazane, a neke nisu, no činjenica je da ciklus kretanja Sunca utječe na mnoge od procesa koji se odvijaju u našim tijelima, uključujući i probavljanje hrane.

Hronobiologija je grana biologije koja proučava ritam živih organizama. Mnogi procesi koji imaju fiziološku i nutritivnu važnost za naše tijelo odvijaju se u 24-satnim ciklusima.

 

Na naš unutrašnji sat djeluju signali iz naše okoline, kao što su svjetlo i tama, zvukovi, vremenski uslovi, te uzimanje jela ili pića.

Nedavna su istraživanja pokazala da vrijeme uzimanja obroka može imati značajnu ulogu u regulaciji tjelesne težine. U jednom istraživanju provedenom na ljudima koji su provodili dijetu za mršanje kod osoba koje su svoj glavni obrok uzimale kasno (nakon 15:00 sati) gubitak tjelesne težine bio je značajno manji nego kod osoba koje su taj obrok uzimale ranije (prije 15:00 sati) 1.

6 načina da se uskladite sa svojim biološkim satom:

  • Dan započnite sa zdravim i kompletnim doručkom
  • Pojedite tri glavna obroka i po potrebi jedan ili dva zdrava međuobroka
  • Ako je moguće, planirajte svoje dnevne obroke i izbjegavajte preskakanje glavnih obroka
  • Vaši obroci neka budu uravnoteženi i potrudite se ne povećavati energetski unos tokom dana
  • Uskladite svoj raspored obroka – izbjegavajte odlaganje ručka
  • Jedite redovno – nađite raspored koji vam odgovara i potrudite ga se maksimalno pridržavati.

Zamjenski obroci

Ali, šta ako nemate vremena za pripremu obroka? Možda kasnite na sastanak, zaspali ste ili jednostavno želite više vremena posvetiti nekom hobiju – današnji užurbani ritam ponekad ne ostavlja dovoljno vremena za sve naše interese.

 

U tom slučaju, dobar izbor su zamjenski obroci za kontrolu tjelesne težine, kao što su Formula 1 shake-ovi. U brojnim istraživanjima 2 zamjenski obroci su se pokazali praktičnom metodom kontrole težine, kao i izvorom ključnih nutrijenata potrebnih organizmu.

Da bi se taj cilj mogao postići, zamjenski obroci moraju biti vrhunski i naučno istraženi, te ispunjavati pojedinačne potrebe ljudi kako bi svakome pružili ono što im je potrebno.

Herbalife Nutrition Formula 1 Nutritional Shake Mix predstavlja bogat i kremast shake koji se može pripremiti za nekoliko sekundi i nudi odlično uravnotežene količine visokokvalitetnih proteina, te esencijalnih makronutrijenata i mikronutrijenata, što ga čini odličnim zamjenskim obrokom za kontrolu tjelesne težine 3.

 

1 Garaulet M, Gómez-Abellán P, Alburquerque-Béjar JJ, Lee YC, Ordovás JM, Scheer FA. Timing of food intake predicts weight loss effectiveness. Int J Obes (Lond) 2013 Jan; 29.

2 Heymsfield SB, van Mierlo CA, van der Knaap HC, Heo M, Frier HI. Weight management using a meal replacement strategy: meta and pooling analysis from six studies. (Kontrola tjelesne težine uz pomoć strategije zamjenskih obroka: meta analiza i pooling analiza iz šest ispitivanja) Int J Obes Relat Metab Disord. 2003;27(5):537-49

3 Za kontrolu težine: Zamjena dva glavna dnevna obroka zamjenskim obrocima u sklopu ishrane s ograničenim energetskim unosom pridonosi gubitku tjelesne težine. Za zadržavanje optimalne težine: Zamjena jednog od glavnih dnevnih obroka zamjenskim obrokom u sklopu prehrane s ograničenim energetskim unosom pridonosi održavanju tjelesne težine nakon gubitka tjelesne težine.

Najčitanije