Život

Vrijednom domaćinu ne manjka kupaca: Mehine drvene kašike kuvaju širom svijeta

Vrijednom domaćinu ne manjka kupaca: Mehine drvene kašike kuvaju širom svijeta
Foto: N.N. | Vrijednom domaćinu ne manjka kupaca: Mehine drvene kašike kuvaju širom svijeta
Zlatan Čekić

SANSKI MOST - Tradicija izrade različitog pribora od drveta za upotrebu u domaćinstvima na prostoru Sanskog Mosta prisutna je vijekovima, ali je vremenom zaboravljena, te se njome danas bave samo rijetki. Jedan od takvih je Meho Krupić iz sanskog sela Kamengrad, ispod čijih vještih ruku za tili čas nastaju drvene kašike, viljuške, kutlače i slični predmeti.

Krupić sve to pravi pomoću male oštre sjekire, te majstorskim pokretima oblikuje drvo po vlastitoj želji.

"U našoj porodici ovo je tradicija koja živi od davnina, a njome su se bavili moj djed i otac, koji su me i naučili ovome zanatu. Još kao mali dječak naučio sam sve tajne izrade pribora od drveta. Za ovakve predmete najbolje je koristiti određeno drvo, koje je čvrsto, ali se i lako oblikuje. Kod nas su najpodesniji jasen, javor i bukva", objašnjava Krupić.

Dodaje kako se pribor poslije izrade, radi dugotrajnosti, može premazati kombinacijom pčelinjeg voska i mineralnog ulja, te da se praktikuje nekoliko premazivanja kako bi drvo sve to dobro upilo.

"Drvo se brzo može oštetiti u dodiru s vodom i poprimiti kuhinjske mirise. Pribor se dobro išmirgla, da bude čist kao staklo, premaže pastom i dobro osuši", objašnjava ovaj drvodjelja. Dodaje kako ukus hrane koja se konzumira ovakvim kašikama ili viljuškama nije drugačiji, ali je sam doživljaj i ugođaj mnogo prijatniji. O tome koliko je Krupić vješt u radu s drvetom, mogu posvjedočiti svi koji posjećuju lokalitet vodopada rijeke Blihe, koji je udaljen desetak kilometara od Sanskog Mosta.

Drveni pribor izrađuje na licu mjesta, ispred porodične vodenice, koju je također obnovio, i kaže kako na ovaj prostor dolazi sve više turista, pa ni posla ne manjka.

"U prošlosti je na rijeci Blihi u razmaku od svega nekoliko stotina metara bilo dvadesetak vodenica koje su mljele žito, ali su vremenom porušene ili zapuštene. Nekada je moj otac radio u vodenici, a žito su donosili da se melje iz svih okolnih sela. Usluga se naplaćivala najčešće u ušuru, odnosno procentu od dobijenog brašna", prisjeća se Krupić.

Dodaje kako posjetioce zanima način kako radi mlin, a veliki broj njih kupi i ponese sa sobom drveni pribor, pšenično ili kukuruzno brašno koje samelje mlinski točak. Posjetioci kažu kako ih raduje što se pored rijeke Blihe poslije više decenija ponovo može čuti klopotanje mlinskog točka jer taj zvuk sjeća na neka davna vremena kada su vodenice bile nezaobilazan kolorit koji je uljepšavao ove prostore.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Poljska kompanija LPP: Ekspanzija širenja brenda Sinsay

Marketing tim / 03.08.2021 12:59

Sinsay kao jedan od vodećih brendova LPP-a prednjači u širenju prodajne mreže na teritoriji Bosne i Hercegovine i Regiona.

Sinsay BiH | Poljska kompanija LPP: Ekspanzija širenja brenda Sinsay

Pored ženske mode, nude odjeću i dodatke za muškarce, kao i atraktivnu kolekciju dječije odjeće. Čitavu ponudu dopunjuju ženska i muška oprema i kućni namještaj iz linije Home, što pečatom potvrđuje status uspješnog brenda životnog stila.

Širina asortimana ogleda se u veličini i karakteru prodavnice. Sinsay je brend koji nudi najnovije trendove po najpovoljnijim cijenama od 2013.

S površinama od 800 do 1.500 m2, novi komercijalni prostori nekoliko puta su veći od prvih Sinsay prodavnica zahvaljujući upotrebi inovativnih materijala, dizajnerskih dodataka i modernističkog osvjetljenja.

Foto: Sinsay / Poljska kompanija LPP: Ekspanzija širenja brenda Sinsay
Foto: Sinsay / Poljska kompanija LPP: Ekspanzija širenja brenda Sinsay

Kolekcije su sve dostupnije zahvaljujući proširenju tradicionalne mreže prodavnica (povećanje komercijalnog prostora u poređenju sa istim periodom prošle godine). Razvoj je usmjeren ka tradicionalnom konceptu kako bi kupci imali punu pažnju i osjetili prisutnost i raspoloživost da se odgovori na njihove potrebe i želje.

Zbog ekspanzije širenja brenda, ova kompanija je u potrazi za prostorom u gradovima sa 10.000 stanovnika na teritoriji Bosne i Hercegovine, manji gradovi samo u određenim slučajevima, površine u rasponu od 800-1500 m2, u zavisnosti od lokacije, veličine grada, GLA projekta.

Sve zanimljive ponude možete poslati našem razvojnom timu na mail: [email protected].

Foto: Sinsay / Poljska kompanija LPP: Ekspanzija širenja brenda Sinsay
Foto: Sinsay / Poljska kompanija LPP: Ekspanzija širenja brenda Sinsay

LPP S.A. je međunarodna kompanija koja uspješno posluje u tekstilnoj industriji više od 20 godina. Upravljaju prepoznatljivim brendovima: RESERVED, Cropp, House, MOHITO i SiNSAY. Na tržištu Bosne i Hercegovine prisutni su od 2019. i uspješno posluju kroz mrežu od 6 maloprodajnih objekata svih brendova u Banja Luci i Mostaru, sa idejom da povećaju postojeću prodajnu mrežu.

Najčitanije