Život

Zemlja misterioznog plemena

Zemlja misterioznog plemena
Zemlja misterioznog plemena

Iz daljine napušteno ostrvo djeluje idilično, sa bajkovitim plažama i gustom šumom.

Međutim, ukoliko turisti i ribari slučajno zalutaju na ovu teritoriju, definitivno rizikuju život, jer su domoroci prilično negostoljubivi.

Riječ je o ostrvu Nort Sentenijel, gdje misteriozno pleme napada sve koji se čak i približe ostrvu. Oni odbijaju savremenu civilizaciju i ne žele bilo kakav kontakt sa savremenim svijetom, donosi "Daily Mail".

Kada im se neko približi, oni obično reaguju nasilno. Navodno su na dva ribara koja su lovila u ovom području 2006. godine ispaljivali vatrene strijele, a ovo oružje koriste i protiv helikoptera i aviona koji nisko nadlijeću.

Smješteno u Bengalskom zalivu, ostrvo Nort Sentenijel pripada Indiji, ali već vijekovima predstavlja enigmu za sve, iako se zna da je naseljeno posljednjih 60.000 godina. Ovdje žive domoroci, a njihov način života podsjeća na kameno doba. Imaju svoj jezik, svoje običaje i nikome ne daju da im se približi. 

S obzirom na to da je suviše opasno približiti im se, to znači da su i rijetke fotografije ovog misterioznog plemena. Iako su u nekoliko navrata snimljeni, ti snimci su suviše loši da bi rekli nešto više o njima.

Iako se zna da je ostrvo odavno naseljeno, i dalje se nagađa o broju stanovnika, pa se on kreće od nekoliko desetina do nekoliko stotina.

Ono što se ne zna jeste kako su uspjeli preživjeti cunami iz 2004. godine, koji je pogodio susjedna ostrva. Nakon cunamija, spasilački helikopter je pokušao da im se približi, ali su ga oni napali vatrenim strijelama.

Iako nemaju zvanično ime, uglavnom iz zovu "Pleme iz kamenog doba", jer je riječ o možda najizolovanijem plemenu na svijetu.

Indijska vlada je u nekoliko navrata pokušala da uspostavi kontakt s plemenom, ali nijedan od tih pokušaja nije dao rezultate. Nisu im se čak smjeli ni približiti.

Na kraju je indijska vlada odlučila da zabrani pristup ovom ostrvu, pa je tako nezakonito približavanje ostrvu na udaljenost od pet kilometara.

Pleme, čije je ostrvo veličine Menhetna, preživljava hraneći se morskim plodovima.

S obzirom na to da su vode oko ostrva bogate ribama, tako je sve više ilegalnih ribara koji noću zalaze u ove vode u pokušavaju lova.

Indijska obalska straža je samo prošle godine privela sedam ribara koji su prekršili zabranu indijske vlade i približili se ostrvu.

Navodno je jedan ribar čak uspio da kroči na ostrvo, došao blizu domorodaca, ali je uspio napustiti ostrvo nepovrijeđen.

Za ovo pleme kažu da je i "najranjivija zajednica na svijetu", jer usljed tolike izolacije nisu stvorili imunitet na neke uobičajene bolesti današnjeg društva poput gripa ili vodenih ospica.

S druge strane, ostrvljani su izuzetno zdravi upravo zato što ne dolaze u dodir sa vanjskim svijetom.

Njihova negostoljubivost se, djelimično, može pripisati prijašnjim sukobima. Naime, prema riječima aktivista za zaštitu sredine, svi koji su u prošlosti dolazili na ostrvo nisu donosili ništa dobro, osim nasilja, zbog čega se i oni nasilno ponašaju prema drugima.

Prema nekim svjedočenjima, krajem osamdesetih i početkom devedesetih nekoliko pripadnika plemena je poginulo u borbama s naoružanim napadačima, čiji se brod nasukao u blizini ostrva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije