Život

Žena koja je živjela 122 godine, jela je tri namirnice svaki dan

Žena koja je živjela 122 godine, jela je tri namirnice svaki dan
Foto: Ilustracija | Žena koja je živela 122 godine, jela je tri namirnice svaki dan
N.N.

Britanska kompanija Eden's Gate sprovela je istraživanje o najstarijim ljudima na svijetu kako bi saznala šta im je pomoglo da žive dugo.

Istraživali su šestoro ljudi koji su imali više od 100 godina. Naravno, ishrana, stres i socioekonomski status su imali ulogu u tome koliko dugo su ovi rekorderi živjeli. Spomenuta kompanija navela je da Francuskinja Žanin Luis Kalment bila nastarija osoba na svijetu - živjela je 122 godine. Jednom prilikom navela je koje tri namirnice je jela svakog dana:

Čokolada

Nju je jela nakon svakog obroka. Iako nekima može da djeluje čudno, ova namirnica ima brojne zdravstvene prednosti. Istraživanje je pokazalo da je ona korisna za srce, da pomaže u borbi protiv kancera te zaraznih bolesti koje narušavaju imuni sistem.

Maslinovo ulje

Američko udruženje za bolesti srca (AHA) navodi da maslinovo ulje između ostalog sadrži vitamin E te smanjuje nivo lošeg (LDL) holesterola. Samim tim, rizik od srčanih oboljenja je manji. Rezultati istraživanja su pokazali da je konzumiranje velikih količina maslinovog ulja povezano s dužim životom. Ljekari savetuju da ga koristite umjesto margarina i majoneza.

Vino

Kalment je navela da je naročito voljela da pije porto, crveno vino koje se pravi u Portugalu. Mnogi ovu vrstu vina konzumiraju kao dio mediteranske dijete, koja je proglašena najzdravijom za organizam. Naravno, bitno je da konzumirate umjerenu količinu, ne više od jedne čaše dnevno.

(B92)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije