Svijet životinja

Kako pobijediti strah od odvajanja kod pasa

Kako pobijediti strah od odvajanja kod pasa
Foto: Justin Veenema/Unsplash | Kako pobijediti strah od odvajanja kod pasa

Bilo da razmatrate gdje ostaviti ljubimca dok ste na putu, ili ste primijetili svakodnevnu pojavu tuge kod vašeg psa svaki put kad se razdvajate od njega, moguće je da razmatrate kako pobijediti taj strah od odvajanja kod pasa.

Psihologija pasa može biti prilično komplikovana, ali za svaki problem postoji rješenje, pa i za ovaj.

Šta je strah od odvajanja kod pasa i kako nastaje

Strah od odvajanja kod pasa (separaciona anksioznost) predstavlja je poremećaj u ponašanju pasa koji se manifestuje određenim nemirnim ponašanjem, koje može preći i u destruktivno. Nastaje kao uzrok bezrazložnog straha psa da će ga vlasnik napustiti.

Često se javlja kod zlostavljanih pasa, pasa koji su bili napušteni, kao i kod pasa koji su prekasno odvojeni od kuje.

Međutim, ovaj strah se može javiti i kod pasa koji žive u normalnim uslovima, u trenucima kada vlasnik ide na posao i slično, piše apetit.rs.

Strah od odvajanja kod pasa (separaciona anksioznost)

Naravno da naš ljubimac voli i da mu nedostajemo kada nismo kraj njega, ali kada to prelazi u strah od odvajanja kod pasa?

Evo nekih simptoma ove pojave i to da vas pas prati po stanu, ne voli kada zatvarate vrata između prostorija i tako razdvajate sebe i njega, ako vidi da se spremate da izađete, cvili, nemiran je, drhti, kruži oko vas, po vašem izlasku grebe vrata, cvili ili laje, skriva se u jedan ćošak i čeka vaš povratak, pokazuje destruktivno ponašanje - uništavanje namještaja, vršenje nužde u unutrašnjosti stana.

Strah od odvajanja jeste problem, ali postoje određene modifikacije u ponašanju pasa koje će mu pomoći. Pas moli za hranu - kako i zašto ga sprečiti.

U zavisnosti od težine oblika anksioznosti, potrebno je da razmotrite sljedeće opcije i to pokazivanje psu da ćete se uvijek vratiti njemu i da nema razloga za brigu, a za teže slučajeve - izbjegavati da ostavljate psa samog. Možete zamoliti ili unajmiti nekog da pričuva vašeg ljubimca dok niste tu, i tako mu "skratiti" vrijeme bez vas.

U svakom slučaju, najgore što možete da uradite je da kažnjavate psa. Izbjegavajte zatvaranje u boks, jer tamo može dobiti napad panike, pokušati da pobjegne i povrijediti se. Takođe, trening ovdje neće mnogo pomoći.

Potrebno je navikavanje na novonastale uslove, a to je postepen boravak u stanu ili kući bez vas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije