Svijet životinja

Kako zaštititi šape psa od vrućine?

Kako zaštititi šape psa od vrućine?
Foto: Pixabay | Kako zaštititi šape psa od vrućine?

Ljeto je najbolje godišnje doba, jer vi i vaš pas možete da izađete napolje, istražujete, igrate se, šetate ili trčite. Uz ljetnju zabavu, međutim, dolaze i ljetnje vrućine. U zavisnosti od regije u kojoj živite, ljeta mogu biti izuzetno vruća.

Ljudi obično preduzimaju dodatne mjere predostrožnosti tokom ekstremnih ljetnjih vrućina: stavljaju kremu za sunčanje kako bi zaštitili kožu, nose naočare za sunce da bi zaštitili oči, piju velike količine vode da bi ostali hidrirani i gledaju da budu u sjenci kako bi se rashladili.

Baš kao što preduzimamo dodatne korake da bismo se zaštitili, kao vlasnici kućnih ljubimaca treba da preduzmemo dodatne mjere da bismo zaštitili četvoronožne prijatelje. Vrućina može stvoriti uslove koji su opasni za naše kućne ljubimce, a jedna od najvećih i ujedno najčešćih tegoba koju zadobiju tokom ljeta su opekotine šapa.

Pseće šape imaju jastučiće koji obično mogu da podnesu dosta ekstremnih uslova prilikom šetnje na otvorenom. Ipak, mnoge površine koje je napravio čovjek mogu da budu pogubne po zdravlje šapa vašeg psa, uključujući beton, metal, trotoare, asfalt.

Ove površine su opasne jer prirodno apsorbuju toplotu i tamno su obojene, pa se dodatno zagrijavaju.

Znaci da je pas "spalio" šape

Ako je pas proveo previše vremena na vrelom trotoaru, evo nekoliko znakova koji potvrđuju da su mu šape izgorjele: šepanje ili izbjegavanje hodanja, lizanje ili žvakanje šapa, tamnija boja jastučića na šapama, vidljivo oštećenje šapa, plikovi ili crvenilo. U slučaju da pas pokazuje bilo kakve znake povrede, oštećenja ili opekotina na šapama, odmah ga odnesite veterinaru. Opekotine se lako mogu otvoriti i inficirati, pa će veterinar najbolje znati kako da ih zaštiti.

Kako zaštititi šape psa od vrućine

Obuća: iako zvuči "razmaženo", pseća obuća je efikasan (i ujedno moderan) način da zaštitite šape vašeg psa od vrućih površina po kojima hoda. Obuća za pse je dizajnirana da stvori prepreku između jastučića šapa i podloge kojom hoda. Iako mu se isprva vjerovatno neće dopasti, pas će se s vremenom navići na to da ima zaštitu na nogama.

Izbjegavajte najtoplije dijelove dana: ako pas ne želi da trpi ništa na nogama, postoje i druge opcije zaštite šapa. Kako dan prolazi, trotoar postaje sve topliji: što je duže sunce napolju, to duže površina apsorbuje toplotu. Zato je najbolje vrijeme za šetnju psa tokom toplijeg doba godine rano jutro. Zemlja se hladila cijele noći i postala bezbjednija za jastučiće šapa.

Boravak u travi: pas koji je navikao na svakodnevne šetnje neće praviti probleme ako ga izvodite na travu. Ova prirodna površina prija šapama, iako je ljeti toplija, ali nije ni približno toliko vruća kao trotoar.

Pripremite se unaprijed ako znate da je vaša oblast posebno vruća tokom ljetnjih mjeseci.

Šta treba da izbjegavate

Balzami za šape su odlični za zaštitu šapa psa tokom zimskih mjeseci, ali ih ljeti ne smijete nanositi, jer se tope pod toplotom trotoara i ne pružaju nikakvu zaštitu kada je vruće.

Šetnja po vrelini dana nimalo nije preporučljiva. Trotoar je najtoplije predveče, jer je cijeli dan apsorbovao toplotu, pa pokušajte da ga potpuno izbjegnete poslije kasnog jutra. Ako je psu neophodno da izađe, hodajte po travi, a što se tiče igre - to radite u domu, prenosi "Telegraf".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije