Svijet životinja

Koralni grebeni u Australiji pred nestajanjem

Koralni grebeni u Australiji pred nestajanjem
Foto: Pixabay | Koralni grebeni u Australiji pred nestajanjem

Propadanje koralnih grebena u vodama Australije nije zaustavljeno, a prema istraživanju Univerziteta u Sidneju, čak 56 ostrva u riziku je da nestane. Razlog za to su toplotni talasi i poplave, koji su opet posljedica klimatskih promjena. Ekosistem u kojem koralni grebeni opstaju se drastično promijenio posljednjih decenija, što utiče na nestanak korala, a samim tim i na čitav niz životinjskih vrsta koje žive oko njih.

"Smanjenje upotrebe fosilnih goriva moglo bi da pomogne u usporavanju nestanka ovih grebena. Koralna ostrva predstavljaju ogromna podvodna prostranstva koja Australija koristi za ribolov, vodni saobraćaj, ali i istraživanje minerala", rekao je Tomas Felous, jedan od istraživača koji su učestvovali u izradi studije, prenosi BBC.

Po njegovoj ocjeni izumiranje korala ne samo da bi promijenilo vodeni ekosistem i uticalo na nestajanje čitavih vrsta već bi drastično izmijenilo život ljudi u zajednicama na obali Australije.

Interesantno je da je, uprkos sve češćim apelima naučnika da se zaustavi propadanje Velikog koralnog grebena i dodavanjem na listu Uneskovih lokacija koje su u opasnosti, Komitet za svjetsku baštinu ove organizacije nedavno ponovo odbio da to uradi. Na sastanku ovog tijela održanom u avgustu u Parizu zaključeno je, baš kao i prethodnih godina, da je australijska vlada postigla značajan napredak u zaštiti ovog prirodnog dobra, ali da je greben i dalje ozbiljno ugrožen zbog klimatskih promjena i zagađenja. Komitet je tada tražio od nadležnih u Australiji da redovno izvještava ovo tijelo o dešavanjima na Velikom koralnom grebenu u narednih šest mjeseci, naročito u februaru iduće godine kada će na ovom kontinentu biti vrhunac ljetnjih vrućina.

Ova odluka naišla je na osudu u naučnim krugovima, jer eksperti vjeruju da će se propustiti posljednja šansa da se zaštiti ovo koralno ostrvo i da se sačuva živi svijet na njemu.

Veliki koralni greben pokriva prostor od skoro 345.000 kvadratnih kilometara i na njemu živi više od 1.500 vrsta riba i 411 vrsta tvrdih korala. On je i oslonac za australijsku ekonomiju jer se zahvaljujući ribolovu, turizmu i eksploataciji minerala ostvaruju velika novčana sredstva, prenosi Politikin magazin.

Vlasti u Australiji posljednjih godina su uložili ogroman novac za zaštitu ovog i drugih koralnih grebena, ali zbog globalnog zagrijavanja i povećavanja temperature na kopnu i u morima i okeanima, kao i zagađenja, pitanje je da li će uloženi trud dati željene rezultate.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije