Svijet životinja

Lovac snimio medvjedicu i razigrano meče

Lovac snimio medvjedicu i razigrano meče
Foto: N.N. | Lovac snimio medvjedicu i razigrano meče

​SANSKI MOST - Sanski lovac Elvir Šeperović imao je prije nekoliko dana bliski susret s medvjedicom, s kojom je bilo meče, i sve je to snimio mobilnim telefonom. Šeperović kaže kako se ovaj događaj desio na lokalitetu Stanići, na planini Grmeč, kada je u šumi, nekoliko desetina metara od šumskog puta, uočio majku i mladunca.

"Meče je bilo razigrano i popelo se visoko na drvo, a majka ga je strpljivo čekala da siđe na zemlju. Izašao sam iz vozila i približio se na stotinak metara. Medvjedica me uočila, ali nije obratila mnogo pažnje na mene. Tek kasnije sam shvatio da sam bio možda malo previše hrabar", kaže Šeperović za "Nezavisne".

Ipak, dodaje kako je bilo vrijedno, jer je uspio načiniti jedinstven snimak, koji je već atrakcija na internetu. Iskusni lovci također ističu kako je ovo bio hrabar potez, jer je medvjedica izuzetno agresivna ukoliko osjeti bilo kakvu prijetnju za svoje mladunče.

Inače, prisustvo velikog broja medvjeda na obroncima planine Grmeč evidentirali su u posljednjih nekoliko godina brojni stanovnici podgrmečkih sela, planinari, izletnici i lovci, koji uređuju lovačke čeke i obavljaju druge aktivnosti u lovištima za vrijeme lovostaja. U Lovačkom društvu "Sana" kažu kako su se medvjedi namnožili u velikom broju i da ih, prema procjenama, samo na području lovišta kojim gazduju ima preko 50.

"Naša lovno-privredna osnova predviđa 22 odrasle jedinke, što znači da medvjeda već sada ima dvostruko više nego što je planirano", kaže sekretar ovog društva Mesud Aganović.

Razmnožavanju ovih životinja doprinijelo je to što su zakonom strogo zaštićene i zabranjen je lov na njih. Ipak, u posljednje vrijeme, ukoliko to procjene dozvole, moguće je organizirati lov na medvjede.

Međutim, u Lovačkom društvu "Sana" kažu kako je administrativna procedura za takav lov toliko složena i komplikovana da već duže vrijeme ne praktikuju takve akcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije