Svijet životinja

Mačji brkovi nisu samo simpatični, već su i fantastični

Mačji brkovi nisu samo simpatični, već su i fantastični
Foto: N.N. | Mačji brkovi nisu samo simpatični, već su i fantastični

Francuska književnica Kolet bila je poznati ljubitelj mačaka. Kada je bila u posjeti SAD, vidjela je mačku nasred ulice. Prišla joj je i započela razgovor.

Nekoliko minuta su one tako mjaukale jedna sa drugom. Nakon toga, Kolet se okrenula svojoj prijateljici i rekla: "Enfin! Quelqu'un qui parle francais." (Konačno! Neko ko govori francuski!)

Ljudi i mačke druže se više od 9.000 godina. Iako su uglavnom pospane, mačke spadaju među najpopularnije kućne ljubimce. Svima je poznata činjenica da su čula mačaka mnogo jača od čula drugih bića, a za većinu njihovih sposobnosti zaslužni su upravo brkovi.

Iako su veoma simpatični na prvi pogled, kada još znate da su mačkama najbolji alat kada je riječ o čulima, komunikaciji i koordinaciji, e onda se može reći da brkovi nisu samo simpatični već su i fantastični.

Brkovi mačkama govore kuda da idu, da li mogu da prođu kroz neke uske prostore, a pokazuju i kakve je volje mačka. Mačje posebne dlake sastoje se od keratina - vrste proteina koji inače čine nokte ili rogove - a u njima nema živaca.

Brkovi su duge, debele i čvrste dlake oko mačje njuške i duge dlake oko obrva. Poznati su kao taktilne dlake (lat. vibrissae) koje imaju korijen duboko u koži lica i ne linjaju se tako često kao ostala dlaka. Prve dlake koje mačićima izrastu još u materici upravo su brkovi.

Ne postoji tačan broj brkova prisutan na svakoj mački, iako ukupan broj vidljivih brkova na njušci mačke obično iznosi 24, s jednakim brojem brkova sa svake strane nosa. Brkovi su oko tri puta deblji od normalne mačje dlake i puno su osjetljiviji. Osjetljivi nervni završeci u jastučiću osjetiće i najlaganiji kontakt s vrhovima brkova. Neke vrste mačaka nemaju brkove ili imaju vrlo kratke, kao što je sfinks mačka, koja je ionako praktički bez dlake. To je uzrokovano genetskom anomalijom koja rezultira bezdlakim mačkama. Mačka s valovitim krznom, kao što su različite reks vrste, može imati i valovite brkove.

Mačji brkovi su ekstremno osjetljivi

Korijen brkova je, u odnosu na ostatak dlaka na njihovom tijelu, smješten znatno dublje u koži, i predio oko brkova je prava riznica nervnih završetaka i krvnih sudova te im je ovaj dio glave izrazito osjetljiv na nadražaje.

Predio oko brkova i sami brkovi izrazito su senzitivni te mačke mogu da osjete čak i minimalnu promjenu pravca laganog povjetarca. Zbog toga ne bi trebalo da im dodirujete predio oko njuške i brkova, jer zbog osjetljivosti ovog dijela glave možete da im izazovete bol. I činija za hranu trebalo bi da bude prilagođena ovoj mačjoj specifičnosti - neka bude šira (poput dubokog tanjira) i ravnija, da maca ne udara brkovima o zidove činije dok jede.

Brkovi nisu samo oko nosa

Mace imaju od osam do 12 brkova s obje strane nosa, ali imaju i kraće brkove i iznad očiju, na bradi, kao i na zadnjem dijelu prednjih nogu.

Brkovi i navigacija

Brkovi su najčešće dugački onoliko koliko je sama mačka široka, te su oni svojevrsni putokazi kada se mačka nađe ispred nekog uzanog prostora - da li tu može da prođe ili ne.

Brkovi mački pokazuju gdje je plijen

Mačke su dalekovide, što znači da ne vide baš najbolje ono što im je blizu, takoreći ispred nosa. Zbog toga im je tokom lova, bilo da love miša napolju ili pecaljku s percetom u stanu, potreban način da osjete da je plen dovoljno blizu da mogu da mu zadaju "ugriz".

Upravo su brkovi ti koji mački govore kada je vrijeme za napad i ugriz, i to svi oni oko nosa, na bradi, iznad očiju i na nogama.

Nikada ne skraćujte brkove mački

Iako s vremena na vrijeme mačke odbacuju poneki brk, nikada im ne biste smjeli skraćivati brkove. Ako to učinite, vaša mačka će biti dezorijentisana, može početi da joj se vrti u glavi, i biće zbunjena, jer brkovi više neće imati tu dragocjenu navigacionu ulogu na koju je navikla. Mačka bez brkova, ili sa skraćenim brkovima, podsjeća na čovjeka kojem neko stavi tamni povez preko očiju i pusti ga da tako hoda nedjeljama.

Brkovi su pokazatelji emocija mačke

Položaj brkova vaše mačke mnogo govori o njenom raspoloženju. Ako su brkovi opušteni i nonšalantno padaju sa obje strane lica - mačka je mirna i relaksirana. Ako su pak upereni ka napred, to znači da je uzbuđena i uznemirena. A ako padaju niz bradu, mačka je ljuta ili tužna. Naravno, posmatrajte i govor drugih dijelova mačjeg tijela, poput ušiju i repa, da biste dobro protumačili šta vam poručuju mačji brkovi.

Brkovi mijenjaju boju

Kako mace stare, tako dobijaju sijede, baš kao i psi i ljudi, a sijede i njihovi brkovi. Nemojte se začuditi ako vaša starija cicamaca, koja je imala kao noć crno krzno, odjednom dobije bijele brkove. To ćete, međutim, primijetiti samo ako je maca tamne boje.

Vjerovanja:

Tajna mačijih brkova

Možda niste znali, ali na Zapadu u vezi s mačjim brkovima postoje mnogobrojna vjerovanja. Smatra se da donose sreću, a čest su sastojak i mnogih vradžbina.

*Donose sreću

Kao što roditelji čuvaju bebine zubiće, tako vlasnici mačaka za sreću čuvaju brkove svojih mezimaca. S obzirom na to da brkovi veoma rijetko (i najčešće neprimjetno) otpadnu, vjeruje se da je velika sreća pronaći mačji brk. I zato bi ga, prema predanju, trebalo sačuvati. Najčešće se kao amajlije nose u staklenim bočicama u torbi ili se zalijepe negdje u stanu kao simbol dobre sreće.

*Sprečavaju saobraćajne nesreće

Zvuči smiješno, ali prisutno je i vjerovanje da, ako u automobilu, u bijeloj vrećici ili kesi držite mačje brkove, to će spriječiti udese i druge probleme s vašim kolima, bilo da je u pitanju kvar ili krađa. Brkovi su i svojevrsna amajlija da vas policajac ne zaustavi i ne napiše vam kaznu.

*Sastojak vradžbina

Kao što je poznato, mačke se već vijekovima povezuju s vješticama i vještičarenjem, pa ne čudi što su brkovi sastavni dio čarolija (ili napitaka) koji se koriste kako bi se nekoj osobi "pokazao pravi put", kako bi se okolnosti u nečijem životu dovele u ravnotežu, za srećno putovanje, zdravlje očiju i savladavanje životnih prepreka.

*Pohvala

U Americi se od 1920. godine odomaćio izraz "kao mačji brk", što u prevodu znači biti izvrstan, superioran, bolji od drugih.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije