Svijet životinja

Male rode se spremaju za prvi let

Male rode se spremaju za prvi let
Foto: N.N. | Male rode spremaju se za prvi let

PRIJEDOR - Stub elektrorasvjete u centru sela Rasavci, koji se nalazi u neposrednoj blizini mjesne crkve, uz sami magistralni put koji povezuje Sanski Most i Prijedor, već duže vrijeme je dom za par roda koji svake godine na svijet donose mlade.

U gnijezdu je ovih dana primjetno prisustvo ptića, koji se spremaju za svoj prvi let, a mještani kažu kako se odrasle rode često mogu vidjeti da napuštaju gnijezdo, ali nikada u paru, jer jedna od ptica uvijek ostaje s mladima.

Ove veličanstvene ptice su se navikle na prisustvo ljudi, a treba istaći kako je njihovo gnijezdo smješteno nedaleko od lokalne škole, mjesne trgovine i nogometnog igrališta.

"Često se mogu vidjeti na obližnjim poljanama pored Sane i vjerovatno su u potrazi za hranom, koju potom donose da nahrane ptiće. Rode su ljubimci čitavog sela, a posebno su zanimljive sada, kada ih ima toliko u gnijezdu, prava su atrakcija", kažu mještani.

Dodaju kako se mlade ptice još nisu odvažile da počnu učiti letjeti, ali da će i to, s obzirom na njihovu sadašnju veličinu, uskoro uslijediti.

Zanimljivo je da se, putujući od Sanskog Mosta prema Prijedoru, još na nekoliko lokacija mogu primijetiti gnijezda roda, pa se jedno takvo nalazi i u Oštroj Luci, također u samom centru ove male opštine.

Stanovnici ovog gradića kažu kako se rode uvijek vraćaju u gnijezdo odmah s prvim naznakama proljeća, te da obično prvi stiže mužjak, koji popravlja oštećeno gnijezdo, a odmah za njim i ženka.

Ornitolozi ističu kako su mlade rode sposobne da poslije tri mjeseca skupa s roditeljima krenu na prvi let, što bi moglo uslijediti dolaskom jeseni, kada počinje seoba ovih ptica na afrički jug. Sve do tada, mladi su potpuno ovisni o roditeljima, koji im donose hranu i vodu u svojoj ždrijelnoj vrećici. Po narodnim vjerovanjima, ove ptice su simbol napretka, rodnosti i plodnosti, pa se njihovom dolasku mještani uvijek obraduju.

Iako parovi roda ostaju zajedno cijeli život, odnosno monogamni su, svake godine mužjak i ženka se međusobno udvaraju, kako bi očvrsnuli svoju vezu. Ljubavna veza među rodama je među najčvršćim i najpostojanijim u životinjskom svijetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije