Svijet životinja

Pratite nas na Google news

Medvjed uništio košnice pa se počastio medom

Medvjed uništio košnice pa se počastio medom
Foto: N.N. | Medvjed uništio košnice pa se počastio medom
Zlatan Čekić

SANSKI MOST - Na širem području sela Dabar, u zaseoku Crnovode, medvjed je uništio pčelinjak s velikim brojem košnica te pričinio veliku materijalnu štetu.

Napad se dogodio na imanjima Elvedina Hasanbegovića i Ismeta Alagića, koji na ovom području imaju vikendice. Alagić kaže kako je juče ujutro primijetio razbacane i uništene košnice, a ono što je zanimljivo jeste da je ovo drugi put u posljednjih nekoliko mjeseci da je medvjed nasrnuo na njihovu imovinu. Vlasnici kažu kako je materijalna šteta velika i pitaju se ko će im je nadoknaditi.

"Kada sam došao na imanje, sve je bilo razbacano, košnice su potpuno uništene i šteta je velika. O snazi medvjeda govori da je za nekoliko metara pomjerio prikolicu u kojoj su se nalazile košnice i potom poderao lim na njoj kako bi došao do meda", kaže Alagić.

Na licu mjesta juče smo zatekli i Komisiju Ministarstva poljoprivrede USK za procjenu štete, koja je evidentirali zatečeno stanje te popisala nanesenu štetu.

U Lovačkom društvu "Sana" kažu kako se brojno stanje medvjeda u posljednjih desetak godina značajno povećalo, ali da je lov na njih praktično onemogućen zbog komplikovanih pravnih propisa kojima se to reguliše. Lovci kažu kako se brojno stanje medvjeda u posljednjih desetak godina značajno povećalo te da samo na području sanskog lovišta danas živi pedesetak medvjeda iako je optimalan broj tih životinja dvostruko manji.

U narednom periodu, kako se procjenjuje, ovakvih događaja moglo bi biti sve više, s obzirom na to da su sela napuštena i medvjedi se bez straha spuštaju do naseljenih mjesta u nižim područjima. Očevici govore da su medvjedi nedavno primijećeni na svega nekoliko kilometara od Sanskog Mosta, u blizini vikend naselja na području Sanskih brda.

Osim toga, ove godine voće nije rodilo, pa će i hrane u prirodnim staništima ove divljači biti osjetno manje, što dodatno komplikuje cijelu situaciju.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije