Svijet životinja

Novootkrivene vrste insekata dobile imena po "Marvelovim" junacima

Novootkrivene vrste insekata dobile imena po "Marvelovim" junacima
Foto: N.N. | Novootkrivene vrste insekata dobile imena po "Marvelovim" junacima

Iz australijske Nacionalne agencije za nauku (CSIRO) saopštili su protekle sedmice da su prošle godine dali imena za 165 novih vrsta insekata, biljaka, ptica i riba, a brojni među njima nazvani su po likovima iz "Marvelovih" stripova, pa tako odnedavno postoje Tor, Loki ili Crna Udovica.

"Muva Dedpul je ubica čije šare na zadnjem dijelu tijela podsjećaju na masku istoimenog lika iz 'Marvelovog' stripa", rekao je Brajan Lesar, entomolog iz CSIRO-a. Kada je riječ o muvi Dedpul, istraživači su dodali i da su "odabrali ime vodeći se njenim latinskim nazivom Humorolethalis sergius, što znači smrtonosni humor, ispričao je Lesar.

On je istakao i da je davanje naziva vrlo bitna stavka u razumijevanju novih vrsta.

Osim novih vrsta muva, otkrića uključuju i dvije nove ribe, tri podvrste ptica i grinja koji žive na gušterima, navodi CSIRO u izvještaju.

Novi insekti klasifikovani su kao pljačkaške muve - smatraju se smrtonosnim, agresivnim neprijateljskim vrstama svijeta buba. Osim agresije, naučnici koji su razmišljali o imenima junaka iz stripova bili su inspirisani i drugim specifičnostima insekata koji su u korelaciji s likovima po kojima su ih imenovali.

U čast pokojnom Stenu Liju, koji je 1961. stvorio "Fantastičnu četvorku" iz jednog od najznačajnijih stripova kompanije "Marvel Comics", a potom osmislio Spajdermena i Hulka, naučnici su jednu vrstu muve nazvali upravo po njemu.

Muva Sten Li ima oznake koje su ekvivalentne sunčanim naočalama i bijelim brkovima po kojima je legenda i tvorac stripova bio prepoznatljiv.

Što se tiče ostalih pronalazaka, otkriven je i par muva, a sačuvan je u jantaru, uhvaćen u činu parenja prije 41 milion godina.

"Ovo je jedno od najvećih otkrića paleontologije u Australiji", rekao je Džefri Stilvel, vodeći autor studije o vječno zaljubljenim muvama. "Jantar se smatra svetim gralom u našoj nauci, jer su organizmi unutar njega sačuvani u stanju suspendovane animacije u savršenom trodimenzionalnom prostoru, izgledajući kao da su umrli juče - ali u stvari su stari nekoliko miliona godina, pružajući naučnicima ogromnu količinu informacija o drevnim kopnenim eko-sistemima", istakao je Stilvel.

Iako se izbor imena za neku novu biljnu ili životinjsku vrstu može činiti zabavnim, stručnjak za pčele i ose Huanita Rodrigez kaže da je taj posao od velikog značaja i za naš svakodnevni život.

"Otkrili smo novu vrstu osolikih pauka koje ovog ljeta pronalazimo samo na područjima koja nisu zahvatili požari niskog rastinja, pa ćemo uspjeti da pratimo njihov oporavak", rekla je Rodrigezova dodavši da bi otrov koji proizvodi ovaj insekt mogao biti koristan u liječenju Alchajmerove bolesti i epilepsije.

Na spisku imena novootkrivenih vrsta muva našlo se i ono "Marvelovog" lika koji nastoji da spasi Zemlju od zlih sila - Tor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije