Svijet životinja

Pratite nas na Google news

Otkrivena nova vrsta ptice za faunu Srbije

Otkrivena nova vrsta ptice za faunu Srbije
Foto: Ilustracija | Otkrivena nova vrsta ptice za faunu Srbije
Tanjug

Na Dunavu kod Banoštora, u blizini parka prirode Begečka jama, u nedhelju je pronađena nova vrsta ptice za faunu Srbije.

Istraživači Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije su tokom zimskog popisa ptica vodenih staništa, sa broda "Dijana" u vlasništvu JP "Vojvodinašume" pronašli i snimili jednog žutokljunog morskog gnjurca (Gavia adamsii).

Žutokljuni morski gnjurci gnijezde se u dalekim tundrama sjeverne Azije i Sjeverne Amerike.

Cjelokupna svetska populacija broji između 11.000 i 21.000 odraslih jedinki, što ovu vrstu svrstava u malobrojne i rijetke.

U zimskom periodu zadržavaju se u priobalju sjevernih mora, a izuzetno rijetko pojavljuju se na kopnenim vodama u Evropi. Ovaj rijetki gost sa sjevera je i ugrožena vrsta čija populacija značajno opada zbog nelegalnog lova i krivolova.

U posljednjih 200 godina, koliko se prate divlje ptice na području Srbije, pouzdano su zabilježene i dokumentovane 362 vrste, pokazuju podaci Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

"Broj istraživača i ljubitelja ptica kod nas poslednjih godina vidno se povećava, te stoga dolaze i rezultati. Iako su naše ptice relativno dobro istražene pronađeno je 10 novih vrsta ptica za područje Srbije u poslednjih pet godina - no to nije lak zadatak. Želja svakog posmatrača ptica je da pronađe nešto nesvakidašnje i novo, ali je potrebno mnogo sreće i provedenog vremena u prirodi da se to dogodi i zabeleži", kaže Marko Šćiban, rukovodilac zimskog popisa ptica vodenih staništa.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije