Svijet životinja

Pet rasa pasa koje mogu da drže i alergični na dlaku

Pet rasa pasa koje mogu da drže i alergični na dlaku
Foto: Ilustracija | Pet rasa pasa koje mogu da drže i alergični na dlaku

Ako želite da usvojite ili kupite psa za kuću, a imate "alergiju na pseću dlaku" – vjerovali ili ne, postoji nada i za vas.

Primijetili ste da smo alergiju na pseću dlaku stavili pod znake navodnika. To je zato što to zapravo ne postoji, piše Petface.

Naime, istraživanja su pokazala da osobe koje pokazuju znake alergijske reakcije na kućne ljubimce zapravo nisu alegični na dlaku već na specifičan protein CAN F1. Tačno je da se on nalazi na dlaci psa, ali zapravo potiče iz pljuvačke i drugih sekreta. Psi lizanjem krzna prenose ovaj protein na dlaku, koja se raznosi po prostoru u kojem žive. Naravno, oni koji imaju alergiju na ovaj protein dolaze u kontakt sa dlakom i tako nastaje problem.

Nijedan kućni ljubimac nije 100% hipoalergen – što u prevodu znači da ne proizvodi protein koji izaziva reakciju. Iako svi psi proizvode pljuvačku, urin, pa i perut, postoje oni koji nešto manje prozvode alergene ili ih u manjoj mjeri raznose po okolini. Evo nekoliko rasa pasa koje preporučujemo onima koji žele psa, a imaju razvijenu tzv. "alergiju na pseću dlaku".

Pudla (standardna i mini)

Ima kovrdžavu i tanku dlaku i veoma se malo linja. Pored toga, nije sklona stvaranju peruti, pa se mala količina proteina širi prostorom u kome živi. Ukoliko se tome doda pravilna ishrana i redovna njega dlake i kože, rizici od alergijskih reakcija su minimalni.

Portugalski vodeni pas

Ova rasa proizvodi vrlo malo perut i gotovo da se ne linja. Kada je bivši predsjednik SAD Obama tražio psa koji neće izazivati reakcije kod ćerke odlučili su se upravo za ovu rasu.

Erdel terijer

Jedan od rijetkih pripadnika velikih pasa koji se može pohvaliti činjenicom da se gotovo ne linja i ima izuzetno nisku proizvodnju peruti. To može zahvaliti kratkoj, žilavoj i kovrdžavoj dlaci.

Bišon

Nemojte da vas zavara pufnasto bijelo krzno. Bišoni su karakteristični po tome što proizvode malo peruti i veoma slabom linjanju. Spadaju u red onih pasmina koje se najčešće preporučuju ljudima koji imaju alergijske reakcije.

Vest hajlend terijer

Vesti nije poznat samo po prijateljskom i snažnom karakteru. Krzno mu čini gusta i žilava dlaka koja zadržava svu nastalu perut. Pored toga, izuzetno se malo linja pa je i to razlog da ga izaberete ukoliko i morate znati da čak i izborom i nabavkom ovakvih pasa, problemi sa alergijama ili astmom neće trenutno nestati.

Preporučujemo da se posavetujete sa svojim ljekarom, ali i veterinarom kako da postupate sa svojim novim ljubimcem. Takođe ne zaboravite da će postepeno izlaganje alergenima koje nose ljubimci doprinijeti desenzibilizaciji organizma na uzročnike. Iskustva pokazuju da su osobe, a posebno djeca, koje su imale reakcije poslije izvjesnog vremena druženja sa ljubimcima stekli visok stepen imunizacije i odsustvo simptoma alergije i problema sa alergijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije