Svijet životinja

Prirodni fenomen u rječici Banjici: Započeo mrijest škobalja

Prirodni fenomen u rječici Banjici: Započeo mrijest škobalja
Foto: N.N. | Prirodni fenomen u rječici Banjici: Započeo mrijest škobalja
Zlatan Čekić

KLJUČ - Neobičan prirodni fenomen, mrijest škobalja, započeo je u gornjem toku rijeke Banjice, desne pritoke Sane, u čijem se koritu ovih dana može vidjeti na hiljade primjeraka pomenute riblje vrste.

Prema riječima Fikreta Kurtovića, vrsnog poznavaoca ribljeg svijeta, ovo je doba godine kada se ogromna jata škobalja kreću prema manjim rijekama, gdje će ostati određeni period radi polaganja ikre.

"Banjica je rječica čija dužina iznosi oko osam kilometara i poznata je po ovoj jedinstvenoj atrakciji. U njen tok se na više mjesta ulijevaju termalni izvori, što je čini toplijom u odnosu na ostale rijeke, a samim time pogodnom za mrijest ribe", kaže Kurtović.

Prema njegovim riječima, škobalj u ovo doba godine može oploditi više od 200.000 ribljih jaja, što predstavlja neizmjerno bogatstvo kada je riječ o revitalizaciji ribljeg fonda na ovim prostorima.

U Društvu sportskih ribolovaca "Ključ" ističu kako je zbog mrijesta škobalja, ali i drugih ribljih vrsta potpuno zabranjen ribolov na rijeci Banjici.

"Svaki pokušaj izlova na mjestima gdje se mrijesti škobalj predstavlja krivično djelo i za njega su zaprijećene stroge sankcije", ističu u ovom društvu.

Ipak dodaju kako su im ove godine ruke svezane zbog toga što im je Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva USK uskratilo pravo ribolovnog gazdovanja na ovdašnjim rijekama, zbog čega su poveli i sudski spor.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije