Svijet životinja

Spašena jedna vrsta nosoroga u Južnoj Africi

Spašena jedna vrsta nosoroga u Južnoj Africi
Foto: N.N. | Spašena jedna vrsta nosoroga u Južnoj Africi

Istraživači u Johanesburgu uspjeli su da uzgoje tri fetusa bijelog nosoroga koji je skoro sasvim izumro, prenijela je agencija AP.

Za sada su žive samo dvije ženke i embrioni koji su dobijeni oplođavanjem jaja jedne ženke sa smrznutom spermom mužjaka koji je uginuo.

Embrion je smješten u tečni nitrogen i biće prebačen u surogat majku tokom narednih mjeseci.

Kenijski ministar za divljač Najib Balala je izjavio da je veoma uzbudljivo to što će jedna podvrsta nosoroga biti spašena zahvaljujući nauci.

Cilj je da se formira stado koje bi imalo pet životinja oba pola i koje bi bilo vraćeno u njihovo prirodno okruženje.

Pokazalo se da je postupak oplodnje bio siguran i uspješan. Sljedeći korak je da se odabere ženka u kenijskom uzgajalištu nosoroga, koja bi bila surogat majka.

Decenije krivolova nosoroga i to posebno onih bijelih, jer ih ubijaju zbog njihovog roga, koji je veoma cijenjen u kineskoj tradicionalnoj medicini.

Posljednji živi mužjak bijelog nosoroga bio je 45-godišnji Sudan koji je 2017. godine stekao "slavu" kada su ga u medijima nazvali najtraženiji mladoženja na svijetu.

Ime Sudan je dobio ime po zemlji u kojoj je rođen u divljini, ali su ga morali ubiti prije dve godine jer je obolio i pošto je bio star nije bilo šanse da se izliječi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije