Svijet životinja

U jednom podrumu živi 400 zmija

U jednom podrumu živi 400 zmija
Foto: Pexels/Pixabay | U jednom podrumu živi 400 zmija
NN

U podrumu jedne porodične kuće u beogradskoj opštini Zvezdara živi oko 400 zmija različitih vrsta.

Radi se o prvoj i najvećoj zvaničnoj odgajivačnici reptila u Beogradu, registrovanoj u Ministarstvu za zaštitu životne sredine, navodi RTS.

Vlasnik Predrag Radosavljević je prvi čovjek u Srbiji kome je pošlo za rukom da na tim prostorima razmnoži egzotične gmizavce. Voli ih čitav život i ne boji ih se. Još kao dječak je sakupljao zmije i donosio ih kući. Prva zmija, loptasti piton, stigla je još 1998. godine iz Afrike.

"U ovom trenutku imamo oko 300 do 400 zmija. Trenutak je i kad se rađaju nove mlade, pa ne mogu tačno i da ih prebrojim. Najčešće se drže loptasti pitoni, mada ja najviše držim udove. Loptasti piton je inače najčuvanija zmija u zatočeništvu, zato što ne raste veliki“, kaže Radosavljević i dodaje da su ove zmije toliko popularne jer variraju po bojama i mutacijama.

Temperatura u podrumu je uvijek oko 26 stepeni, a da bi ih nahranio Predragu je nedjeljno potrebno oko 150 glodara. Za neke ljubimce je bio posebno vezan.

"Omiljene su mi bile Sneža i Aleksandra. Aleksandra je imala pet i po metara i ona je nažalost preminula odavno, pre nekih 15 godina. A Sneža je uginula 2017. godine i ona je imala pet metara i 80 kilograma“, sjeća se Radosavljević.

Njegova djeca se igraju sa zmijama kao sa domaćim životinjama. Lea Radosavljević kaže da se ne boji zmija.

"One nisu uopšte opasne, naročito ove koje mi držimo. I moj brat i sestra isto vole da ih drže", govori ona.

"Moji drugari često dolaze ovde i pitaju da se igraju sa zmijama“, priča Vuk Radosavljević.

"Ne treba da se bojimo zmija", dodaje Peđa. Kaže da one ujedaju samo iz straha i veoma rijetko, a to, dodaje, ne boli.

"Taj prvi utisak koji je uglavnom negativan obično preraste u oduševljenje. Oni se oduševe, jer vide da nije ljigava, nije hladna, da neće da ih pojede, neće da ih ujede, neće da ih ugrozi i onda većina njih zapravo zavoli zmije. I većina i komšiluka i prijatelja kad god dođu obavezno siđu da vide je l' imam nešto novo“, objašnjava Predrag za RTS.

Druženje sa zmijama počelo je kao igra, pa postalo hobi, a zatim preraslo u posao. Danas ih uglavnom prodaje ili iznajmljuje za snimanje reklama, muzičkih spotova ili raznih emisija.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije