Svijet životinja

U selu Dabar nadomak Sanskog Mosta odstrijeljen šakal

U selu Dabar nadomak Sanskog Mosta odstrijeljen šakal
Foto: N.N. | U selu Dabar, nadomak Sanskog Mosta odstrijeljen šakal

​SANSKI MOST - Članovi Lovačkog društva "Sana" uspjeli su u proteklu nedjelju ustrijeliti čaglja ili šakala i to se dogodilo na širem lokalitetu sela Dabar, nadomak Sanskog Mosta.

Prema informacijama iz tog društva, tokom proteklog vikenda organizovali su akciju uništavanja štetočina, te je tom prilikom ulovljen ovaj predator, koji je sve češći gost u grmečkim šumama.

Sekretar ovog društva Mesud Aganović kaže kako su akcije intenzivirane s obzirom na to da je ovo period kada se razmnožavaju srne, koje su ugrožene zbog sve većeg prisustva njihovih prirodnih neprijatelja.

"Također, ovom prilikom upozorio bih kolege lovce da je zabranjeno puštanje lovačkih pasa u lovište i da će lovočuvarske službe biti pojačane. Poljoprivrednike koji kose visoku travu zamolio bih da na svoje kosilice obavezno stave strašilice kako bi lanad mogla na vrijeme pobjeći", kazao je Aganović.

Inače, broj šakala se znatno povećao na ovim prostorima u posljednjih nekoliko godina i oni čine veliku štetu jer uništavaju sitnu i plemenitu divljač, a u posljednjih mjesec dana ustrijeljeno je nekoliko primjeraka. Njihov omiljeni plijen su fazani, zečevi i ostale sitnije šumske životinje, kao i srneća divljač, o čijem se uzgoju najviše vodi računa. Pretpostavlja se kako su šakali na ove prostore dospjeli iz susjedne Hrvatske.

"Ovi nezvani gosti su se razmnožili u tolikom broju da su primijećeni i u blizini sela, tako da je ugrožena i domaća stoka. Radi se o životinjama za koje je karakteristična brza ekspanzija i veoma se lako prilagode svakoj sredini u koju dospiju. Inače, kada je u pitanju šakal, lov na njih traje neprestano, jer su na listi štetočina", kaže Aganović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije