Svijet životinja

Zoološki vrtovi: Prisiljeni smo neke životinje nahraniti drugima

Zoološki vrtovi: Prisiljeni smo neke životinje nahraniti drugima
Foto: N.N. | Zoološki vrtovi: Prisiljeni smo neke životinje nahraniti drugima

Napravili smo spisak životinja koje ćemo morati prve žrtvovati da bi druge preživjele, rekli su iz zoološkog vrta na sjeveru Njemačke uljed finansijskih poteškoća izazvanih virusom korona.

Pritisnuti velikim finansijskim problemima, zoološki vrtovi u Njemačkoj zatražili su od države hitnu pomoć u visini od 100 miliona eura.

Posebno uznemirujuću poruku poslala je Verena Kaspari, direktorica zoološkog vrta u sjevernoj Njemačkoj kazavši kako će uskoro biti prisiljeni neke životinje nahraniti drugima, da bi se spasili od propasti.

“Napravili smo spisak životinja koje ćemo morati prve žrtvovati da bi druge preživjele. Foke i pingvini dnevno trebaju veliku količinu svježe ribe. I stoga ću radije eutanazirati životinje nego da gladuju”, kazala je Kaspari dodavši da čak ni to neće riješiti finansijske dubioze.

Hoerg Junhold, direktor Zoološkog vrta u Lajpcigu i predsjednik Saveza njemačkih zooloških vrtova je rekao kako zoološki vrtovi već sedmicama rade bez prihoda ali uz iste rashode. Prema njegovim informacijama, jedan jedini "veći zoološki vrt", poput onog u Berlinu, mora računati s sedmičnim gubicima od oko pola miliona eura.

“Za razliku od ostalih ustanova mi se ne možemo prebaciti na štedni model. Životinje treba i dalje njegovati i hraniti”, rekao je Hoerg

Berlinski zoološki vrt može se pohvaliti parom blizanaca pandi, ali njihovi obožavatelji mogu ih gledati samo putem interneta.

“Slatki su i predivni. Stalno razmišljamo kako bi ih posjetioci trebali gledati uživo. Ne želimo da male pande odrastu u vrijeme kad se konačno otvorimo”, kazala je Philin Hačmajster, PR zoološkog vrta. (Die Welt)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije