Novosti

Američki automobili i pikapovi najnepouzdaniji na svijetu

Američki automobili i pikapovi najnepouzdaniji na svijetu
Foto: Pixnio | Američki automobili i pikapovi najnepouzdaniji na svijetu

Istraživanje magazina "Consumer Reports" zaključilo je da su japanska vozila najpouzdanija, dok su američka najlošija po ovom pitanju.

Doduše, ovo ne čudi pretjerano zbog toga što su pikapi i SUV modeli koje Amerikanci preferiraju u najvećoj mjeri smješteni među najnepouzdanijim vozilima koje novac danas može kupiti. Ova publikacija kompletirala je svoje istraživanje prikupljanjem podataka više od 300.000 vozila između 2000. i 2023. godine, postavljajući pitanja vlasnicima vezana za sedamnaest problematičnih zona, uključujući motor, mijenjač i elektroniku u modelima.

Prema rezultatima, Toyota i Lexus predstavljaju najpouzdanije modele u Americi za ovu godinu, dok su azijski proizvođači, uključujući i korejsku kompaniju Kia, nalaze se u sedam od deset najboljih pozicija po pitanju pouzdanosti, sa BMW, Audi i Lincoln brendovima koji su našli put do ove liste.

Stoga, Lincoln je prema istraživanju najpouzdaniji američki proizvođač na tržištu zahvaljujući poboljšanom kvalitetu koji donose Nautilus i Corsair linije. Aviator model, sa druge strane, predstavlja jedan od najnepouzdanijih na tržištu, zajedno sa svojim takmacom Ford Exporerom.

U suštoj suprotnosti dolaze Lexus modeli, od kojih svaki poseduje natprosječnu pouzdanost sudeći prema CR istraživanju. Toyota je umalo izvela isti trik, ali je nju iznevjerio RAV4 Prime priključni highrid, koji je dobio samo prosječnu ocjenu, zajedno sa Tundra serijom, koja se nalazi veoma nisko na ovoj skali.

Zaista, svaki pikap model pune veličine imao je poteškoće u ovoj najvažnijoj kategoriji, dok čitav segment vozila posjeduje prosječnu predviđenost pouzdanosti 30 od mogućih 100. Ovo je beznadežno čak i u poređenju sa minivenovima sa 44 poena, SUV modelima sa 51 poenom i sedan, hečbek i kupe automobilima koji posjeduju prosječan rezultat od 58 poena po pitanju pouzdanosti.

Međutim, pikapovi nisu sami u ovim svojim patnjama. Električna vozila takođe nisu dobro prošla u ovom istraživanju, sa novopečenim mašinama koje su u prosjeku za pouzdanost izvukle svega 36 poena, dok su svi vlasnici Chevrolet Bolt, Ford Mustang Mach-E, Hyundai Kona Electric i VW ID.4 modela prijavljivali probleme sa baterijskim pakovanjima, sistemima punjenja, motorima, vozačkim sistemima i brojnim drugim stvarima.

Začudo, hibridni i priključni hibridni SUV modeli predstavljaju najpouzdanije serije u ovoj grupi, sa prosječnim rezultatom pouzdanosti od 65 poena. Vozila kao što su Lexus NX Hybrid, Hyundai Santa Fe Hybrid, Toyota Highlander Hybrid i Toyota Venza predvode ovu kategoriju sa najvećim zaslugama.

Po pitanju brendova koje je potrebno izbjegavati ove godine, tu su brendovi sa najgorim pefromansama - sa redoslijedom odozdo do gore - Mercedes, Jeep, VW, GMC, Chevrolet i Tesla. U međuvremenu, najbolji brendovi - poređani odozgo do dole glase Toyota Lexus, BMW, Mazda i Honda, prenosi "AutoBlog".

Što se tiče brendova koji nisu stigli na listu, "Consumer Reports" je objasio: "Ili smo posjedovali nepotpune podatke ili je bilo previše malo uzoraka za testiranje i rangiranje modela kompanija kao što su Alfa Romeo, Chrysler, Dodge, Fiat, Infiniti, Jaguar, Land Rover, Maserati, Mini, Mitsubishi, Polestar, Porsche i Rivian."

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije