Novosti

BMW: Bolje zadržite stari auto, nego da kupujete novi

BMW: Bolje zadržite stari auto, nego da kupujete novi
Foto: Pixnio | BMW: Bolje zadržite stari auto, nego da kupujete novi

U posljednjih nekoliko godina su gotovo svi proizvođači proširili svoju ponudu do nivoa na kojem se teško snalaze i bolji poznavatelji automobila. Dovoljno je uporediti šta su Mercedes i BMW nudili prije desetak godina, a što sve nude danas.

Henri Ford je rekao da je najbolji auto novi auto. Da li je zaista tako?

Kad je u pitanju BMW, poruka koju nam sada šalje zvuči gotovo nevjerovatno. Nakon što ih ni gaženje tabua poput nesportskih modela nije uzdrmalo, BMW se po mnogima malo izgubio i u dizajnu, te nas počastio pomalo čudnim estetskim rješenjima. Sada se odlučio na još jedan korak i poručio da nam novi auto ne treba. Dakle, ne treba nam ni novi BMW, a time sebi je, reći će neki, uspio zabiti nož u leđa.

A za sve je "kriva“ jedna žena. Monika Dernai je na čelu Odjela za održivost, a nedavno je u Londonu govorila kako autoindustrija može smanji svoj uticaj na okolinu i otpad. Njena ideja je modernizovati postojeće automobile i unapređivati ih umjesto da samo odemo u salon i kupimo novi automobil.

"Zaista moramo razmišljati o produženju vijeka trajanja automobila; ne imati tržište polovnih automobila gdje prodajete automobile jedni drugima, ali možda uzeti auto i produžiti mu životni vijek" objašnjava Dernai i nastavlja: 

"Ideja bi mogla biti da možete osvježiti enterijer. Potrebni su nam novi skupovi vještina u postprodaji i dizajniranju automobila tako da se sjedalo može ukloniti i staviti novo sjedalo - onda je to polovni automobil koji izgleda kao novi."

Ideja je to s kojom će se složiti mnogi vlasnici automobila, posebno oni koji ne robuju trendovima. Takođe, Dernai kaže kako postoje i oni koji nikada neće pristati na javni transport ili dijeljenje auta. Jednostavno će htjeti zadržati svoj stari auto, ako već ne mogu kupiti novi, prenosi "Avaz". 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije