Novosti

Berlin bez automobila?

Berlin bez automobila?
Foto: Twitter | Berlin bez automobila?
N.N.

U februaru će biti donesena odluka o tome da li će Berlin postati grad bez automobila.

Na ideju o Berlinu bez automobila došla su tri prijatelja još 2019. godine. Osnovali su grupu Volksentscheid Berlin Autofrei i krenuli da promovišu ideju o ograničenju automobila unutar Ringbahn gradskih željezničkih linija.

Ubrzo je pokrenuta i peticija koja je prošle godine prikupila više od 50.000 potpisa. Ideju sada razmatra berlinski Senat, a odluku će doniijeti uskoro. Ukoliko se prijedlog usvoji, Berlin bi gotovo u potpunosti bio "očišćen“ od automobila.

Pravo na kretanje bi imale hitne službe, komunalna preduzeća, kao i taksi i dostavna vozila. Takođe, putem car-sharing programa stanovnici bi mogli povremeno da koriste automobile.

Prema posljednjem izvještaju iz 2014. godine, čak 58 odsto saobraćajnog prostora u gradu je rezervisano za automobile, a njima se odvija svega trećina saobraćaja u Berlinu.

Sa druge strane, samo 3 odsto prostora je opredijeljeno za bicikle koji čine 15 odsto saobraćaja u Berlinu.

"Radi se jednako o našem neposrednom okruženju koliko i o životnoj sredini u cjelini'', rekla je suosnivačica inicijative Nina Noble za Gardijan.

"Svi želimo živjeti, disati i igrati se zajedno. Želimo da ljudi mogu da spavaju sa otvorenim prozorima, a djeca se opet mogu igrati na ulici. Bake i deke bi trebalo da mogu bezbijedno da voze svoje bicikle i imaju mnogo klupa na kojima bi se mogli odmoriti."

(B92)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije