Novosti

Ovo je novi Ford Focus

Ovo je novi Ford Focus
Foto: N.N. | Ovo je novi Ford Focus

Na početku treba podsjetiti da je aktuelna generacija Focusa svjetsku premijeru imala još 2010. godine na NAIAS sajmu automobila u Detroitu, dok je redizajnirana verzija predstavljena početkom marta 2014., na sajmu u Ženevi.

Poslije više od osam godina, vrijeme je dakle za potpuno novu generaciju. Premijera novog Focusa će biti održana danas, a jedan zvanični video je već sada pred nama.

U svakom slučaju, novi Focus će po ranijim najavama biti za oko 50 kg lakši od još uvijek aktuelne generacije, a dobiće i duže međuosovinsko rastojanje, prostraniji enterijer sa više mjesta za putnike pozadi, kao i prtljažnik veće zapremine (kod Focusa karavan iznosiće 550 litara u osnovnoj konfiguraciji). Takođe, u ponudi će biti i brojni bezbjednosni i sistemi asistencije vozaču.

Pored hatchbacka sa 5 vrata i karavana, u ponudi će se naći i limuzina.

Ponudu će zaokružiti sportske ST i RS varijante (Focus RS sa 2,3 litarskim ECoBosst motorom i 48-voltnim mild-hybrid sistemom sa ukupno 400KS), kao i luksuzni Focus Vignale i (pro)terenski Focus Active sa povišenim klirensom i dodatnim zaštitnim elementima na eksterijeru.

Novi Focus sedan bi trebalo da bude dugačak oko 465 cm i da ima međuosovinsko rastojanje od 270 cm.

U gami možemo očekivati više benzinskih i dizel motora, između ostalog 1.0L i 1.5L EcoBoost, kao i 1.5L EcoBlue i 2.0L EcoBlue agregate.

Takođe, kupcima će se po nekim informacijama nuditi i 8-stepeni automatik.

Proizvodnja novog Focusa u Saarlouis fabrici u Njemačkoj će početi u junu, dok više informacija tek slijedi.

Premijeru novog Focusa možete gledati uživo u videu ispod.

(Autoblog.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije