Novosti

U Kini dozvoljena vožnja autonomnim vozilima, evo kako to izgleda

U Kini dozvoljena vožnja autonomnim vozilima, evo kako to izgleda
Foto: Print Screen/Youtube | U Kini dozvoljena vožnja autnomnim vozilima, evo kako to izgleda

U Kini je po prvi puta dopušteno autonomnim vozilima bez vozača da se uključe u svakodnevni saobraćaj.

Iako je već niz prototipa bez vozača uspješno položilo prve ispite na javnim saobraćajnicama, ovaj primjer je dosad najbliži onome što nas očekuje u budućnosti. Deeproute.ai je objavio video sa testne rute na kojoj prototip autonomnog vozila uspješno savladava sve izazove vožnje bez uključenja vozača.

Na 22,5 kilometara dugoj testnoj ruti u poslovnoj zoni kineskog grada Shenzena prototip opremljen sistemom autonomne vožnje nivoa četiri je uspješno savladao sve izazove saobraćajne gužve.

Podsjetimo, Shenzen je sa 17,5 miliona stanovnika četvrti najveći kineski grad, a posebno odabranom zonom autonomno vozilo je bez najmanje greške prošlo za oko jedan sat.

Time je odrađen prvi legalni test vozila bez vozača u Kini, a kojeg je omogućila novodonesena zakonska regulativa usvojena 6. jula u Shenzenu. Video prikazuje kako se autonomni sistem snalazi u izazovnim situacijama gdje automobili često mijenjaju vozne trake, vozila prolaze kroz crveno svjetlo, a pješaci se kreću blizu voznih traka. Brojne situacije bile bi frustrirajuće i za prosječnog vozača, uz ko zna kakve posljedice i reakcije, dok je autonomni sistem sve izazove na koncu odradio smireno opraštajući prekršaje i opasne manevre drugih učesnika u saobraćaju.

Testno vozilo je MG Marvel R koji je opremljen s pet LiDAR-a, osam kamera i senzora, ali osnovnu razliku čini algoritam koji je na prikazanom testu savršeno predviđao kretanje ostalih učesnika u saobraćaju i prilagođavao kretanje vlastitog vozila.

DeepRoute.ai će Driver 2.0 sistem nuditi po cijeni od 3.000 USD za proizvođače koji se odluče za primjenu na serijskim automobilima i robotaxi vozilima. Sistem je spreman za široku primjenu,a u prodaju će stići do 2025. godine. Dodatna prednost sistema uz cijenu je činjenica da je već sada integrisan u vanjski dizajn automobila, pa ga je za razliku od nekih robotaxija gotovo nemoguće primijetiti.

(Index)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije