Novosti

Volkswagen obustavio proizvodnju Passata i Arteona

Volkswagen obustavio proizvodnju Passata i Arteona
Foto: Volkswagen promo | Volkswagen obustavio proizvodnju Passata i Arteona

Njemačka marka neće proizvoditi jedinice ova dva modela sve do 10. januara.

Naravno, kao i u ostalim slučajevima zatvaranja fabrika u automobilskoj industriji, i ovdje je po sredi nedostatak poluprovodnika i mikročipova.

Tako je Volkswagen riješio da pošalje radnike iz pogona u Emdenu na duži odmor, i oni bi na posao trebalo da se vrate 10. januara, a tada će opet početi i proizvodnja Passata i Arteona. 

Emden se već više puta suočavao sa nestašicom spornih komponenti, što je dovelo do većeg broja neradnih dana u toku ove godine.

Ukupno, kako Volkswagen navodi, bilo ih je čak 70, što je značajno umanjilo godišnji proizvodnju. Još uvijek nezvanični podaci navode da je iz ovog pogona izašlo nekih 120.000 vozila, umjesto planiranih 190.000.

Ujedno, fabrika u Emdenu odabrana je za proizvodnu lokacija za električni novitet ID.4. Montaža ovog baterijskog SUV-a trebalo bi da startuje naredne godine, i kako se može pročitati u njemačkim medijima, Volkswagen će dati prioritet tom novajliji kada je riječ o proizvodnji, naspram tradicionalnih vozila poput Arteona i Passata.

Volkswagen je teško pogođen krizom oko poluprovodnika i mikročipova. I dalje nema oficijelnih procjena koliko automobila će sklopiti ove godine. Trebalo bi imati u vidu da je fabrika u Volfzburgu više puta obustavljala rad i da je sama njemačka marka procijenila da će sa te lokacija stići mnogo manje automobila. Zapravo proizvodnja će biti na nivou iz 1958. godine, prenosi AutoRepublika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije