Novosti

Zašto Porsche povlači iz prodaje najjeftiniji model u Evropi

Zašto Porsche povlači iz prodaje najjeftiniji model u Evropi
Foto: Porsche | Zašto Porsche povlači iz prodaje najjeftiniji model u Evropi

Iako najjeftiniji, 718 Boxster i Cayman ne čine osnovu Porscheove ponude u smislu prodaje.

Kao i u slučaju benzinskog Macana, Porsche je odlučio da ova dva modela povuče sa tržišta zbog zakonskih propisa koji u EU stupaju na snagu ovog jula.

Kako prenosi Motor1, portparol Porschea za 718 potvrdio je da će ponuda za oba modela biti ukinuta u EU, ali uz određene izuzetke.Jedno je da će modeli biti u ponudi van EU, dok će specijalne verzije poput Cayman GT4 RS i Boxstera RS Spyder ostati u prodaji.

Naime, zbog ograničene proizvodnje, ovi automobili izuzeti su od propisa koji se odnose na sajber bezbjednost.

Problem proizilazi iz električne osnove koju koriste Boxster i Cayman, a koja ne ispunjava predstojeće propise. Prilagođavanje novom zakonu koštalo bi Porsche otprilike polovinu budžeta koji se koristi za potpuno novi model, što nije finansijski održivo.

Četvrta generacija modela Boxster/Cayman debitovala je 2016. godine pod internom kodnom oznakom 982. Prva generacija Macana je još starija, s obzirom na to da je na tržištu od 2014.

Malo je vjerovatno da će povlačenje modela 718 iz EU značajno uticati na prodaju Porschea, dok je benzinac Macan veoma tražena roba.

Macan je uvijek bio dobar tržišni adut kompanije iz Štutgarta. Globalno, sa 87.355 prodatih jedinica 2023. godine, taj model je postigao oko četiri puta bolje rezultate u odnosu na 718.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije