Mogućnosti

Pratite nas na Google news

Bugatti Chiron dostigao brzinu veću od 490 km/h

Bugatti Chiron dostigao brzinu veću od 490 km/h
Foto: Screenshot | Bugatti Chiron dostigao brzinu veću od 490 km/h
N.N.

Iako je iz Bugattija poručeno da ih ne interesuju rekordi, Chiron Sport je u Njemačkoj postao novi kralj brzine.

Specijalno napravljeni Chiron Sport je na stazi "Ehra-Lessien" dostigao brzinu od 490,48 km/h, a njemačko Tehničko udruženje za inspekciju je potvrdilo da se radi o rekordnoj brzini.


Možda će vas zanimati i ovo:

Pogledajte kako izgleda kada vozite 420 kilometara na sat 


Kao što se vidi na fotografijama, ovdje se ne radi o tipičnom Chironu Sport. Bugatti se udružio s ekspertima iz kompanije Dallara te s proizvođačem guma Michelin s ciljem kreiranja modifikovanog hiperautomobila koji može postaviti novi brzinski rekord.

Tim je radio na Chironu Sport šest mjeseci, a rezultat je spektakularn. Finalni proizvod je automobil duži za 25 cm u ondosu na standardni Chiron Sport, a hiperautomobil izgleda impozantnije zahvaljujući ultra aerodinamičnoj karoseriji s produženim repom. Uklonjen je zadnji spojler i vazdušna kočnica kako bi se našlo mjesta za fiksnu komponentu zaduženu za smanjenje otpora. Među promjenama je i laserska kontrola visine automobila kako bi automatski prilagodljivo vješanje pomoglo u smanjenju otpora, prenosi "Klix.ba".

Primjetan je i izmijenjeni izduvni sistem s parom vertikalno poredanih izduvnih cijevi. Inžinjeri su odlučili da naprave promjene zbog uticaja koji emisija gasova ima na otpor vazduha i aerodinamiku, a kako bi izduvni sistem "ispaljivao" gasove što dalje od zadnjeg dijela.

Fotografije unutrašnjosti nisu dostupne, ali Top Gear javlja da sadrži jedno sjedište, dok je suvozačevo sjedište zamijenjeno kompjuterima. Postavljen je i puni zaštitni kavez, a automobil je olakšan.

Chiron Sport pokreće 8,0-litarski quad-turbo motor koji razvija 1.578 KS. Snaga se prenosi na sva četiri točka preko Ricardo sedmostepenog automatskog mjenjača. Zasad je Chiron Sport s dugim repom zvanično označen kao prototip blizu proizvodnje.

Video
Najčitanije