Mogućnosti

Virus korona smanjio gužve za zamjenu guma

Virus korona smanjio gužve za zamjenu guma
Foto: Jelena Đurđević/Arhiva | Virus korona smanjio gužve za zamjenu guma
Goran Lajić

BANJALUKA - Od 15. aprila prestaje da važi obavezno posjedovanje zimske opreme na vozilima, pa time u auto-servisima očekuju i više posla, međutim zbog novonastale situacije s pandemijom virusa korona ne očekuju se gužve u aprilu ove godine kao prethodnih, jer su se pojedini vozači odlučili da zamjena pneumatika ipak sačeka prolazak opasnog virusa.

Kako kažu u auto-servisima, građani nemaju razloga za strah pri dolasku, jer se preduzimaju sve neophodne mjere kako bi se zaštitile mušterije, ali i sami radnici.

Igor Borisević, rukovodilac prodaje u servisu automobila "Kemoimpex" Banjaluka, kaže da s obzirom na prestanak važenja posjedovanja zimske opreme od 15. aprila očekuju povećan broj mušterija u aprilu u odnosu na prethodne mjesece mart i februar.

"Međutim, ako uporedimo s aprilom prošle godine, daleko je manje posla. Trenutno nemamo gužvi i posao je zbog novonastale situacije opao i do 70 odsto", rekao je Borisević.

Borisević ističe da se građani vjerovatno odlučuju da zbog pandemije korone kako u svijetu, tako i kod nas, sačekaju na zamjenu zimskih pneumatika ljetnim. On savjetuje da ko god je u mogućnosti na vozilu ljetnim pneumaticima zamijeni zimske, te tako pripremi vozilo za suvo vrijeme i ljetni period, čime se povećava lična bezbjednost, ali i bezbjednost drugih učesnika u saobraćaju.

"Nama je rad trenutno dozvoljen uz upotrebu zaštitne opreme iako radimo skraćeno do 15 časova. U firmi smo preduzeli sve neophodne mjere, rukavice, maske i dezinfekciju ruku. U servis nam ulazi samo po jedno vozilo i vlasnik ne može da bude u objektu, nego mora da sačeka vani. Smatram da vozači zbog svih preduzetih mjera mogu bezbjedno da zamijene svoje pneumatike i ne moraju da čekaju da se situacija smiri", pojasnio je Borisević.

On je istakao da se cijena nije mijenjala za razliku od prošle godine, te da montaža i balans po točku iznose u prosjeku 10 KM, a da je u neformalnom razgovoru među vulkanizerima u Banjaluci dogovoreno da se montaža naplaćuje u svim servisima.

Kako Borisević kaže, rijetki vozači kupuju nove gume, te uglavnom na vozilo postavljaju one gume koje već imaju od prošle godine.

U auto-centru "Merkur" Banjaluka kažu da rade po svim upustvima nadležnih i da poštuju mjere, te da svoje kupce navode kako da dolaze, daju im brojeve i govore u kom terminu mogu da dođu za zamjenu pneumatika.

"U servis uvijek ide jedno auto, vozači ne mogu biti unutra, poštujemo sve mjere. Posla ima, povećan je u odnosu na mart i feburar ove godine, ali u odnosu na april prošle godine sada je manja gužva zbog preduzetih mjera, jer se ljudi generalno manje i kreću te manje kupuju. Dakle, posla ima, ali se osjeti mali pad u odnosu na prošlu sezonu", kažu u ovom auto-centru.

Dodaju da je do 15. aprila zakonski obavezna zimska oprema, ali da kupci mogu da stave ljetne gume i prije toga, s tim da u vozilu moraju da posjeduju zimsku opremu poput lanaca, te da tako ne moraju da čekaju 15. april zbog eventualnih gužvi.

Dodaju da je cijena zamjene gume do 16 cola 10 KM po točku i građanima savjetuju da promijene svoje pneumatike s obzirom na ljetne uslove na putu.

Milija Radović, zamjenik direktora Agencije za bezbjednost saobraćaja RS, kaže da je bitno zamijeniti zimske pneumatike ljetnim iz više razloga, naročito jer ljetne gume u ljetnim uslovima bolje prijanjaju za kolovoz i kraća je dužina kočenja, te su bezbjednije za vožnju. Osim toga, zimske gume se tokom ljetnog perioda više troše.

"Bez obzira na trenutnu situaciju s virusom vozilo se koristi i u vanrednom stanju, te apelujem na sve vozače na poštovanje saobraćajnih propisa u ovim uslovima", rekao je Radović.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije