Mogućnosti

Zašto je Mercedes odustao od C112? (FOTO)

Zašto je Mercedes odustao od C112? (FOTO)
Zašto je Mercedes odustao od C112? (FOTO)

Proizvođači automobila nas ponekad iznenade svojim odlukama o prestanku proizvodnje svoji modela. Jedna takva odluka došla je i iz Mercedesa, doduše davno ali obilježila je njegovu istoriju.

Siječete li se Mercedesovog modela C112? Da,  to je onaj isti koji je sudjelovao u  utrci 24 sata LeMansa i sve oduševio svojim performansama. Mercedes je odlučio prekinuti proizvodnju ovog super automobila zbog nesuglasica u upravi oko imidža proizvođača super automobila koji Mercedesu tada nije odgovarao. Mnogi nisu bili oduševljeni ovom odlukom i tvrdili su da je ovaj model Mercedesa jedan od najbolje konstruisanih i napravljenih u to vrijeme.

C112 je bio prepoznatljiv po svojem velikom zadnjem difuzoru, spojlerima i svojoj aerodinamičnoj karoseriji. Bio je konstruisan tako da se u njemu moglo voziti dvoje ljudi iza kojih se nalazio motor. Karoserija C112tice bila je izrađena od aluminija, a sama unutrašnjost je bila tipična za Mercedes, puna kože i različitih detalja poput kontrole klimatizacije i radio sistema.

Mercedes je svojom praktičnošću pretvorio C112 u automobil s kojim se na jednu ruku možete trkatii, a na drugu ruku vam on nudi praktičnost i sve što vam je potrebno za svakodnevnu vožnju. Šta se opreme tiče, C112 je imao servo volan, ABS, senzor pritiska u gumama, sistem za kontrolu proklizavanja i još mnogo toga što je ovaj Mercedes razlikovalo od drugih. Šta se pogonskog agregata tiče, Mercedes je u svojoj unutrašnjosti skrivao zvijer od 6.0 litre i dvanaest cilindara koja razvija 406 konjskih snaga. Navedeni motor ga je do stotke lansirao za 4,9 sekundi uz maksimalno ograničenje brzine od 312 km/h. Motor je uparen s šestbrizinskim mjenjačem, a cijeli auto ima masu od 1570 kg.

C112 je bio krcat inovacijama kao što je na primjer aktivni sistem aerodinamike koji je imao senzore postavljene karoseriji, a koji su mjerili g silu i informaciju o njoj slali ECU koji je pak prilagođavao prednji spojler u jednoj desetinki sekunde. Osim toga treba spomenuti i zakretanje zadnjih točkova koje ima današnji Porsche 911 GT3 RS. Na kraju krajeva, za C112 se može reći da je bio ispred svog vremena i da je velika šteta što je proizvodnja ovog legendarnog modela prekinuta, jer da je nastavljena gdje bi mu bio kraj?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije