Auto zanimljivosti

15 činjenica koje niste znali o Ford Mustangu

15 činjenica koje niste znali o Ford Mustangu
Foto: N.N. | 15 činjenica koje niste znali o Ford Mustangu

Više od pedeset kontinuiranih godina na tržištu osigurale su američkom pony automobilu prepoznatljivost u svim krajevima svijeta, iako se službeno na globalnom nivou počeo prodavati tek od najnovije generacije. Simbol američke auto-industrije u njenom najsjajnijem izdanju, a premda iza imena Mustang nikada neće stajati najnovija tehnologija, kada je riječ o stilu, zvuku i cool faktoru s kojim dolazi, gotovo mu je nemoguće pronaći konkurenta. Uostalom, titula najprodavanijeg sportskog kupea na cijelom svijetu 2015. godine govori dovoljno.

Ford Mustang najnovije generacije dijeli osnovni DNK s izvornim
Ford Mustang najnovije generacije dijeli osnovni DNK s izvornim / foto: Ford

1. Iako se njegova osnovna konfiguracija, koja podrazumijeva motor sprijeda i pogon na zadnjim točkovima, nikada nije mijenjala, Ford Mustang je u dva navrata predstavljen kao model sa središnje smještenim motorom, doduše oba puta samo u konceptnoj verziji – Mustang 1 iz 1962. godine i Mach 2 iz 1967. godine.

Koncept iz 1962. godine
Koncept iz 1962. godine / foto: Ford

2. Prototip Mach 1 imao je ugrađeno vozačevo sjedište koje se moglo zakretati, ali kao i niz drugih elemenata ta ideja nije zaživjela u proizvodnom modelu.

Zakretno sjedalo iz koncepta Mach 1
Zakretno sjedište iz koncepta Mach 1 / foto: Thrillist

3. Dan prije službenog otkrivanja u New Yorku, 16. aprila 1964. godine Ford je krenuo s prilično agresivnom marketinškom kampanjom. Tri velike TV mreže prikazivale su reklamu za Mustang i prije samog otkrivanja vidjelo ga je više od 29 miliona ljudi. Sljedeći dan reklama je bila u više od 2600 novinskih izdanja.

4. U Fordu su očekivali 100 000 prodanih primjeraka u prvoj godini, ali stvaran broj narudžbi nadmašio sva očekivanja – preko 400 000.

5. Jedna od priča vezana uz Ford Mustang s proizvodnim brojem 001, koji nije bio namijenjen prodaji, kaže da je greškom ipak prodan kanadskom pilotu Stanleyju Tuckeru. U martu 1966. godine Ford je ispravio pogrešku tako što je kapetanu u zamjenu dao milioniti primjerak Mustanga.

Milioniti primjerak u zamjenu za prvi?
Milioniti primjerak u zamjenu za prvi? / foto: Ford

6. Tek 2015. godina je značila konačan početak korištenja nezavisnog stražnjeg ovjesa u Mustangovoj paleti, no Ford je još 1963. godine eksperimentisao s tri prototipa kako bi testirao tehnologiju.

7. Najvrijedniji Ford Mustang ikada prodan na aukciji je Shelby GT500 Super Snake iz 1967. godine, koji je postigao cijenu od 1,3 miliona američkih dolara.

Shelby GT500 Super Snake
Shelby GT500 Super Snake / foto: Mecum Auctions

8. Tokom posljednjih 50 godina Ford je izradio barem tri shooting brake (kombinacija kupea i karavana) verzije Mustanga, od čega je jedan bio funkcionalan prototip, a ostali su bili glineni modeli u pravoj veličini.

Ford Mustang u shooting brake varijanti
Ford Mustang u shooting brake varijanti / foto: Ford

9. 1964. godine izrađen je i limuzinski Mustang s četvero vrata, koji je bio zamišljen kao zamjena za Falcon, međutim sve je ostalo samo na ideji.

Šta je sve moglo biti – dobro
Šta je sve moglo biti – dobro / foto: Ford

10. Ford Mustang ima preko 8 miliona pratitelja na Facebooku, više od bilo kog drugog automobila.

11. Krajem 1980-ih Ford je odlučio pretvoriti Mustang u automobil baziran na Mazdi MX-6 koji bi dolazio s prednjim pogonom, međutim kupci su na vrijeme progovorili odlučno zahtijevajući stražnji pogon. Ford je na kraju poslušao, dok je razvojni model s vremenom postao Probe.

Što je sve moglo biti – loše
Što je sve moglo biti – loše / foto: Ford

12. Bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Bil Klinton vlasnik je svijetloplavog Mustanga s bijelim interijerom iz 1967. godine, a povodom ulaska u Bijelu kuću 1993. godine izjavio je da mu je to bila najteža stvar za napustiti.

Klinton za upravljačem svog Mustanga
Klinton za upravljačem svog Mustanga / foto: Der Autotester

13. Prije nego što je donesena konačna odluka o upotrebi imena Mustang, pomno su bili razmatrani neki drugi prijedlozi poput Cougar, Panther i Torino. Malo je nedostajalo da Cougar odnese pobjedu, a već su bili izrađeni i razni amblemi s tim nazivom.

Ford Mustang je lako mogao biti – Cougar
Ford Mustang je lako mogao biti – Cougar / foto: Ford

14. 1965. godine jedan je Mustang pažljivo rastavljen na četiri dijela i potom putničkim liftom podignut na 86. sprat njujorškog Empire State Buildinga, gdje je ponovno bio sastavljen i izložen. Prošle je godine Ford povodom 50. rođendana Mustanga ponovio taj pothvat, ovoga puta s najnovijim modelom.

Marketinški štos
Marketinški štos / foto: Ford

15. M81 Mustang naziv je projekta koji je nastao saradnjom Forda i McLarena tijekom 1980-ih godina. Osmišljen je kao ograničena, ručno izrađena serija od 250 primjeraka, ali je projekt na kraju obustavljen s 11. sastavljenim primjerkom.

M81 Mustang nastao je u suradnji s McLarenom
M81 Mustang nastao je u suradnji s McLarenom / foto: AutoWP

Izvor: Automobili.hr 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije