Auto zanimljivosti

240 km bez krivine: Ovo je najduži auto pravac na svijetu (VIDEO)

240 km bez krivine: Ovo je najduži auto pravac na svijetu (VIDEO)
Foto: Unsplash | 240 km bez krivine: Ovo je najduži auto pravac na svijetu (VIDEO

Smatra se da je toko vožnje povremeno naići na krivinu, jer je to korisno za razbijanje monotonije i pomaže u očuvanju koncentracije za volanom.

Do prije nekoliko godina zvanična titula najdužeg pravog puta pripadala je dionici australijskog Eyre auto-puta u dužini od 146 km.

Međutim, ovo zvanje sada nosi auto-put 10 u Saudijskoj Arabiji. Cijela ruta je duga 256 km i povezuje Ad Darb, koji se nalazi u blizini Crvenog mora, sa Al Batom, koji se nalazi odmah uz Persijski zaliv.

U blizini Al Bata, koji se nalazi oko 50 km južno od Katara, počinje najduža, potpuno ravna dionica rute, dužine 240 km. Upravo je ovaj fragment upisan u Ginisovu knjigu rekorda kao najduža prava ruta na zemlji.

Zanimljivo je da ovaj auto-put ne samo da nema skretanja, već nema ni uzbrdica i nizbrdica pa zato vozači koji prelaze rutu koja se nalazi usred ničega mogu bukvalno da zaspu od dosade, prenosi b92.

Zbog transporta za petrohemijsku industriju, saobraćaj na trasi obično je pojačan u pojedinim periodima. Osim toga, na auto-putu se često formiraju opasne naslage pijeska.

 

Saudijci vole i da postavljaju kamere za mjerenje brzine, a kazne za prekoračenje mogu biti bolne. Prekoračenje brzine na autoputu za 30 km/h kažnjava se novčanom kaznom do 2.000 saudijskih rijala, odnosno oko 500 evra.

Predstavnici Ginisovog svijeta, organizacije koja stoji iza knjige rekorda, izvještavaju da je ta ruta prvobitno bila privatni put kralja Fahda, koji je bio suveren Saudijske Arabije od 1982. do smrti 2005. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije