Auto zanimljivosti

5 stvari koje govore da "niste" dobar vozač

5 stvari koje govore da "niste" dobar vozač
Foto: Pixabay/Pexels | 5 stvari koje govore da "niste" dobar vozač

Biti dobar vozač ne znači da znate sve o automobilima što se tiče motora i mehanike, ili da imate veliku kilometražu iza sebe.

Stvar je i u praktičnosti, a "Bright Side" otkriva neke od nevjerovatnih savjeta koji će vam biti od koristi.

Sa koje je strane rezervoar?

Većina ljudi je bar jednom stala na pogrešnu stranu na benzinskoj pumpi, zaboravivši s koje je strane rezervoar za točenje goriva.

Ono što većina ne zna (ili nikada zapravo nije ni primijetila) jeste da nam ikona za gorivo na komandnoj tabli malom strijelicom pokazuje na kojoj je strani rezervoar.

Ušteda goriva

Kladimo se da većina vas ima gomilu teških stvari u automobilu koje ne koristi duže vrijeme.

Problem je u tome što se potrošnja goriva povećava što je veća težina u automobilu jer motor treba da sagorijeva više goriva kako bi ubrzao i održao kretanje.

Stoga je preporučljivo da se riješite svih nepotrebnih stvari i tako uštedite gorivo.

Cirkulacija vazduha

Mnogi zaboravljaju na dugme za kruženje vazduha na kontrolnoj tabli automobila, a on zapravo ima odličnu svrhu. Naime, pomoću njega se recirkuliše vazduh unutar vašeg automobila, umjesto da se izvlači napolje.

Mogao bi vam koristiti kada zaglavite u saobraćaju kako biste izbjegli da vazduh zagađen gasovima iz ostalih auta uđe u vaš.

Samo pritisnite dugme za recirkulaciju kako biste isključili dovod vazduha spolja. To možete uraditi i tokom ljeta kako biste ohladili i osvježili unutrašnjost automobila.

Daljinski upravljač i ključevi

Daljinski upravljač automobila je zgodno držati odvojeno od ključeva u slučaju da vas opljačkaju ili da ga izgubite. Barem će vam ostati ključevi kojima možete ući i pokrenuti auto.

Paljenje auta po zimi

Ovo pravilo je mnogima poznato, a neki ga i u tom slučaju izbjegavaju jer žure, ali važno je znati da akumulatori u automobilu ne uživaju u ekstremno niskim temperaturama. Zapravo niske temperature tokom zime mogu biti stvarno štetne za akumulator ako ga najprije ne zagrijete.

Samo uključite kratka svjetla i motor automobila kako bi se ugrijao, a pritom možete pokrenuti i radio i poslušati nekoliko pjesama dok čekate vrijeme za polazak.

(kurir.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije