Auto zanimljivosti

Amerikancima Mercedes iz Indije

Amerikancima Mercedes iz Indije
Foto: Ilustracija | Amerikancima Mercedes iz Indije

Mnogi zaljubljenici u automobile smatraju da kvalitet jednog istog modela nije identičan kod primjeraka koji se izrađuju u dvije različite fabrike, već da varira od zemlje do zemlje.

Kupce Mercedesa u SAD koji dijele takvo mišljenje neće obradovati vijest da će model GLC - koji se na američko tržište trenutno stiže iz fabrike u Bremenu – uskoro dolaziti iz Indije, iz pogona u Puneu.

Naime, Mercedes će od oktobra početi da izvozi SUV model GLC iz Indije u Sjedinjene Države. Iako njemački proizvođač ima fabriku i u SAD, za sada nije u planu da se GLC izrađuje u tom pogonu koji se nalazi u Alabami, a u kome se već proizvode tri SUV modela - GLE, GLE Coupe i GLS.

"Širom svijeta vlada veliko interesovanje za GLC, stoga Mercedes koristi svoje proizvodne kapacitete na četiri kontinenta, uključujući i fabriku u Puneu", objašnjava za Automotive News predstavnik njemačke kompanije u SAD.

Interesantno je da, osim što je najprodavaniji kompaktni premijum SUV u SAD, model GLC je trenutno i najpopularniji Mercedes na američkom tržištu.

Iako će troškovi transporta vozila iz Indije u SAD biti veći nego kada se automobil prevozi iz Njemačke, za Mercedes je značajno to da su troškovi proizvodnje i radne snage u Indiji niži nego u fabrici u Bremenu.

(b92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije