Auto zanimljivosti

Pratite nas na Google news

Aston Martin DB5 iz Bondovog filma "Goldfinger" vraća se u proizvodnju

Aston Martin DB5 iz Bondovog filma "Goldfinger" vraća se u proizvodnju
Foto: TopGear.com | Aston Martin DB5 iz Bondovog filma "Goldfinger" vraća se u proizvodnju
N.N.

Aston Martin DB5 vrijedan je klasik, ali priznajte da zapravo želite onaj kojeg je vozio Bond, James Bond.

Iako izgleda kao "običan" DB5, automobil koji je Bond vozio u "Goldfingeru" bio je obogaćen brojnim dodacima u vidu strojnica, generatora dima, mlaznica koje su izbacivale ulje i ostalih dodataka koji su omogućavali tajnom agentu da pobjegne protivnicima.

Aston Martin je proizveo svega tri originalna "Bond" DB5 modela. Jedan za potrebe snimanja filma, te dva za popratne marketinške aktivnosti. Kako je interes za ovim automobilom izuzetno velik, a čini se da više od tri miliona evra nije neki problem dovoljnom broju kupaca, u Aston Martinu trenutno rade na proizvodnji 25 novih DB5 modela, ali u "James Bond" specifikaciji. Uz već obavezne strojnice iza pokazivača smjera tu je i sistem za izbacivanje ulja na cestu, izmjenjive tablice, neprobojan štit iza zadnjeg stakla, spremišta za naoružanje ispod sjedišta, simulacija radara te prekidač za izbacivanje suvozačkog sjedišta samo su neki od posebnih dodataka koji karakterizuju ovaj model.

Iako većina dodatne opreme ne može biti u potpunosti funkcionalna, u Aston Martinu ulažu znatan napor kako uopšte uklopiti sve te sisteme u funkcionalan automobil koji ne zahtijeva filmsku ekipu da brine o njemu tokom vožnje. Kako bi konstruisali ove dodatke pomoć su potražili izvan uobičajenih automobilističkih krugova te je u razvoj automobila uključen Kris Korbauld, stručnjak za specijalne efekte. Kako izgleda razvoj i kako će izgledati "posebni dodaci", pogledajte u videu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije