Auto zanimljivosti

Aston Martin uskoro na Londonskoj berzi

Aston Martin uskoro na Londonskoj berzi
Foto: N.N. | Aston Martin uskoro na Londonskoj berzi

Narednog mjeseca Aston Martin će biti izlistan na Londonskoj berzi. Ponuda je najavljena za prvu polovinu oktobra, s rasponom cijene dionice od 17,50 do 22,50 funti.

Time je vrijednost cijele grupe procjenjena na 4,0 do 5,1 milijardu funti.

Grupa će u javnu ponudu uvrstiti 25 odsto dioničkog kapitala odnosno gotovo 57 miliona dionica. Konačna cijena se očekuje se 3. oktobra, kada počinje trgovanje vezano uz određene uslove.

"Izlazak na berzu je prilika da investitori učestvuju u budućem uspjehu kompanije", izjavio je izvšni direktor Aston Martina Andy Palmer dodajući da će do 2020. godine povećati proizvodnju na 10.000 automobila godišnje.

Prema pisanju Guardiana, taj optimizam je možda neosnovan. Naime, posljedice Brexita na proizvodnju i izvoz kompanije koja je u posljednjih sto godina sedam puta bankrotirala mogle bi da budu dramatične.

Aston Martin sve svoje automobile proizvodi u Velikoj Britaniji, ali dvije trećine svojih motora i automobilskih dijelova uvozi iz ostalih zemalja Evropske unije.

Inače, omiljeni proizvođač automobila slavnog špijuna Džejmsa Bonda je u većinskom vlasništvu italijanske kompanije Investindustrial i kuvajtskog Adeem Investmenta i Primewagona, a uz njih i njemački Daimler, proizvođač Mercedesa, drži udio od 4,9 odsto.

(Seebiz.eu)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije