Auto zanimljivosti

Automobil koji je proglašen najružnijim na svijetu (FOTO)

Automobil koji je proglašen najružnijim na svijetu (FOTO)
Foto: Pixnio | Automobil koji je proglašen najružnijim na svijetu

​Svaki automobil je ocijenjen na osnovu dva ključna faktora dizajna: ukupne dimenzije vozila i vizuelne proporcije, u smislu kako se oblici percipiraju golim okom.

Kompanija Vanarama sprovela je zanimljivo istraživanje. Ona je uz pomoć matematike, nauke i zlatnog presjeka pokušala da otkrije koji je najružniji automobil na svijetu.

Istraživanje je analiziralo proporcije 50 modela automobila, uzimajući u obzir dimenzije kao što su međuosovinsko rastojanje, dužina i ostalo, kao i ključne karakteristike dizajna - na primjer položaj svjetla, znakova.

Nisu zaboravili ni zlatni presjek, odnos koji naše oči prepoznaju kao najskladniji. Najviše ocijene su dobili modeli koji su u procentima bili najbliži zlatnom presjeku.

Prema analizi kompanije Vanarama, automobil Kia Picanto je postigao samo sedam poena (od 100), jer je, prema riječima ljudi koji su analizirali rezultate istraživanja, svjetlosnim godinama udaljen od zlatnog presjeka i samim tim manje prijatan za oko.

Foto: Twitter / Printscreen
Foto: Twitter / Printscreen

Podaci o prodaji, međutim, govore drugačije, tako da uzmite s rezervom činjenicu da je izabran za najružniji automobil na svijetu.

Citroen C1 nalazi se na drugom mjestu sa 12 sakupljenih bodova, dok je treći Kia Sportage, koji je sakupio samo 15 bodova.

Očigledno je da pa ovim kriterijumima ljepote, Kia ima najgore ocijene.

Automobili južnokorejskog proizvođača u anketi su u prosjeku postizali samo 11 poena, što je Kiju svrstalo na dno liste.

Land Rover je zauzeo drugo mjesto sa prosjekom od 18 poena, a Fijat treći sa prosjekom od 22 poena.

Najlošiju ocijenu među italijanskim brendovima dobio je Fijat 500, iako je jedan od najpopularnijih automobila, čak i kod nas.

S druge strane, Audi A3, VV Golf i Opel Mokka su se najbolje pokazali, prenosi "N1".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije