Auto zanimljivosti

Automobili čiji naziv zna da prevari

Automobili čiji naziv zna da prevari
Foto: Suzuki/Facebook | Automobili čiji naziv zna da prevari

Svako malo se u svijetu automobila pojavi se neki model sa posebnim nazivom. Primjera ima mali milion.

Alfa Romeo Arna

Ljubitelji slavnog italijanskog proizvođača Alfa Romeo imaju šta da vole, jer ako neko ima lijepe primjerke automobila onda je to Alfa Romeo. Alfa Romeo je istovremeno i najkontroverzniji proizvođač automobila na svijetu, jer slabo ko ima toliko mana.

Često se čuju problemi sa rđom, lošom elektronikom, velikim troškovima. Ovde je riječ o nazivima modela koji nisu baš kako treba, a Alfa Arna je u toj domeni jedan od najboljih primjera.

Saradnja Nissana i Alfa Romea ne samo da je ispala naopaka već je dotična nazvana po nečem lijepom – Arno koja između ostalih dijelova Italije protiče i kroz Firencu.

Dakle Alfa-Romeo Arna ne samo da je apsolutno promašen automobil, već se nazivom predstavlja lijepim, što nikako nije.

Daewoo Racer / Pontiac LeMans

Evo automobila koji je jako lako zamrziti, a ipak je dotični zabilježio velike prodajne rezultate čak i u našim krajevima, što je nemoguće predvidjeti u priči o ovom u najmanju ruku čudnovato-nazvanom automobilu.

Naime, Daewoo Racer nije ništa više nego Opel Kadett koji je "odradio" svoj staž u svojoj izvornoj formi. Dakle u sklopu tog korejskog automobila nema ama baš ništa trkačkog i sportskog čak ni u šali.

Samim tim odabrani naziv nikako nije jasan.

Pontiac Aztek

Ne samo da nema nikakve veze sa astečkom kulturom, već nema nikakve veze sa svojom svrhom. Zamišljen kao moderan porodični automobil, za kratko vrijeme je presudio i sebi i odjeljenju General Motorsa orijentisanom na sportski segment. Možemo samo da zamislimo muke nesrećnika koji ga je kupio i poslije pokušao da proda kao polovnjaka.

Lincoln Town Car

Kada čujete "gradski automobil" prva asocijacija vam je malo, kompaktno vozilo koje se lako snalazi u gužvi i ne troši mnogo. Međutim, Lincolnov "gradski automobil", što je bukvalni prevod naziva Town Car je bio dugačak šest metara i trošio u prosjeku 22 litra na 100 kilometara.

Američki standard gradskog automobila ne može da se poredi sa evropskim, ali ni čuveni megalomani sa one strane Atlantika ne žele šest metara lima kada idu u centar. Srećom po Lincoln, Town Car se svidio kriminalcima italijanskog porijekla pa ga nije odveo u bankrot.

Suzuki Swift

Šteta što u Suzukiju nisu bili dovoljno kreativni da ovo ime iskoriste za samo određene verzije svojih automobila. Jer nazvati model Swift samo zbog toga što zvuči "kul" je glup način da se protraći interesantna oznaka. Mnogo bilje bi im bilo da su Swift koristili za sportske verzije svojih modela.

Ovako kupite automobil koji se zove "brzi", a on ima 69 KS. U GTi verziji i ima smisla, ali ovaj simpatični automobil se uglavnom kupuje jer je praktičan za grad, a tu brzina nije potrebna.

Volkswagen Phaeton

Još jedan primjer zbog koga se postavlja pitanje kojom logikom su se vodili njegovi kreatori. Riječ "feton" tradicionalno označava laganu kočiju bez krova i prozora. A Volkswagen Phaeton je imao i krov i prozore. U svakom slučaju, veliki promašaj VW, ne samo zbog imena.

(b92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije