Auto zanimljivosti

Automobili sa daljinskim zaključavanjem na meti lopova

Automobili sa daljinskim zaključavanjem na meti lopova
Foto: N.N. | Automobili sa daljinskim zaključavanjem na meti lopova
N.N.

​Novo istraživanje otkrilo je da mnogi od najpopularnijih modela automobila mogu lako da se ukradu. Ispostavilo se da su automobili sa daljinskim zaključavanjem ranjivi na nove metode lopova.

Po poslednjim istraživanjima tržišta automobila u Velikoj Britaniji i Njemačkoj, u porastu je broj automobila koji se kradu “bez dodira”. Sa razvojem tehnologija, automobili se sve više oslanjaju na tehnologije, pa tako skoro svi modeli automobila posjeduju računare bez kojih ne mogu da funkcionišu. Jednostavno, svi smo se navikli da kola otključavamo “na daljinu”.

Upravo na ovaj način lopovi kradu kola, skidajući frekvenciju nakon čega su kola praktično bez ikakve zaštite. Automobilska industrija, tj. njihovo britansko udruženje Udruženje proizvođača i prodavaca automobila (SMMT), na ove tvrdnje odgovara da su novi modeli automobila sigurniji nego ikad.

Koliko se kradu automobili sa daljinskim zaključavanjem?

Udruženje Which? je analiziralo podatke o krađama automobila sa daljinskim zaključavanjem koje je dobilo od Njemačkog auto-moto kluba (ADAC). Kako prenosi Which?, u Njemačkoj su testirali 237 modela automobila sa daljinskim zaključavanjem gdje je otkriveno da su samo tri modela imala neprobojnu zaštitu.

I dok se konstantno razvijaju modeli automobila koji sve više liče na kompjutere na točkovima, lopovi čine sve da prate tehnološke trendove. S jedne strane su informacije da se automobili sa daljinskim zaključavanjem sve više kradu. S druge strane, automobilska industrija čini sve kako bi uvek bila korak ispred lopova. Ipak, britansko Udruženje proizvođača i prodavaca automobila poziva na zabranu prodaje opreme koja služi isključivo za krađu automobila.

(BBC)

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije