Auto zanimljivosti

Automobilska guma koja proizvodi kiseonik

Automobilska guma koja proizvodi kiseonik
Foto: Newspress | Automobilska guma koja proizvodi kiseonik
N.N.

Goodyear je razvio futurističku automobilsku gumu Oxygene sa živom mahovinom koja raste na bočnom zidu pneumatika

Očekuje se da će do 2050. godine više od dvije trećine svjetske populacije živjeti u gradovima, pa će i potrebe za saobraćajnim mrežama u urbanim sredinama značajno porasti.

Goodyear je novim konceptualnim pneumatikom Oxygene predstavio jedno od mogućih rješenja za poboljšanje kvaliteta vazduha u gradovima.

Inovativni koncept automobilske gume prezentovan je na aktuelnom međunarodnom sajmu automobila u Ženevi. Odlikuje ga jedinstvena struktura sa živom mahovinom koja raste na bočnom zidu pneumatika.

Sa druge strane, otvorena struktura i „pametan“ dezen gazećeg sloja pneumatika apsorbuju vlagu i vodu sa površine puta za potrebe rasta mahovine, koja zatim fotosintezom u vazduh oslobađa kiseonik.

“Pametnija“ i zelenija infrastruktura i „pametniji“ transport biće najvažniji pri rješavanju izazova mobilnosti i razvoja gradova.

Po mišljenju Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) više od 80 procenata ljudi koji žive na urbanim područjima na kojima se mjeri zagađenost vazduha, izloženo je zagađenju koje prevazilazi postavljene granice SZO.

Koncept pneumatika Oxygene nudi više efikasnih rješenja za bolju buudućnost.

Čišćenje vazduha koji dišemo

Pomoću jedinstvenog gazećeg sloja Oxygene apsorbuje vlagu sa puta, koristi ugljen-dioksid (CO2) iz vazduha i tako "hrani" mahovinu na svom bočnom zidu. Mahovina zatim fotosintezom oslobađa kiseonik.

U gradu velikom kao šire područje Pariza, sa približno 2,5 miliona vozila, to bi godišnje značilo skoro 3.000 tona stvorenog kiseonika i više od 4.000 tona apsorbovanog ugljen-dioksida.

Recikliranje istrošenih pneumatika

Konstrukcija pneumatika Oxygene štampana je 3D štampom gumenim prahom od recikliranih pneumatika. Laka struktura koja ublažava udare predstavlja čvrsto rješenje, bez opasnosti od proboja.

Pneumatik tako ima duži vijek trajanja i zahtijeva minimalno servisiranje.

Dodatnu sigurnost obezbjeđuje otvorena struktura pneumatika jer doprinosi apsorbovanju vode sa gazećeg sloja i time poboljšava prijanjanje na mokru podlogu.

Stvaranje sopstvene električne energije

Oxygene sakuplja električnu energiju koja se stvara tokom fotosinteze i njom napaja ugrađenu elektroniku, uključujući automobilske senzore, procesore vještačke inteligencije i prilagodljive svjetlosne trake na bočnom zidu pneumatika koje preklapanjem boja upozoravaju učesnike u saobraćaju i pješake na namjeravane manevre kao što su npr. promjene vozne trake ili kočenje.

Komuniciranje brzinom svjetlosti

Za mobilno povezivanje brzinom svjetlosti, sa visokim performansama, Oxygene koristi sistem komunikacije pomoću svjetlosti (ili LiFi).

LiFi obezbjeđuje pneumatiku povezivanje sa internetom stvari (Internet of Things) i time omogućava razmjenu podataka među vozilima (vehicle-to-vehicle – V2V) i između vozila i infrastrukture (vehicle-to-infrastructure – V2I), što je za sisteme upravljanja pametne mobilnosti od ključne važnosti.

Kao i drugi koncepti koje je Goodyear predstavljao u prošlosti u Ženevi, i Oxygene je zamišljen kao izazov za razmišljanje i debatu o pametnoj, sigurnoj i postojanoj mobilnosti u budućnosti.

Ovaj pneumatik bi na taj način mogao da doprinese čistijem vazduhu, kvalitetnijem životu i boljem zdravlju stanovnika gradova.

(b92)

Video

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Izdvojeno
Srpski film o "tjuniranju" automobila
Auto zanimljivosti

Srpski film o "tjuniranju" automobila

Snimljena Kimova limuzina u Vladivostoku
Auto zanimljivosti

Snimljena Kimova limuzina u Vladivostoku

Zašto postoje groblja za avione?
Auto zanimljivosti

Zašto postoje groblja za avione?

Pogledajte kako funkcioniše Wankel motor
Auto zanimljivosti

Pogledajte kako funkcioniše Wankel motor

Najčitanije