Auto zanimljivosti

BMW kupio baterije za 5 milijardi dolara

BMW kupio baterije za 5 milijardi dolara
Foto: Ilustracija | BMW kupio baterije za 5 milijardi dolara

Njemački gigant BMW potpisao je ogroman ugovor sa kineskim proizvođačem baterija Contemporary Amperex Technology (CATL) vrijedan 5 milijardi dolara.

Direktor BMW nabavke Markus Deusman je rekao da će automobilski proizvođač platiti 4 milijarde evra za baterije CATL za napajanje svoje nadolazeće flote električnih vozila u narednim godinama.

Ugovor stiže nakon što je BMW najavio da aktivno investira u sopstveni razvoj baterijskih ćelija, što pokazuje volju kompanije da dobavlja ključne elemente od drugih proizvođača.

Ugovor takođe služi i kao zavjet kineskoj ekspertizi u pravljenju vrhunskih baterijskih ćelija po dobroj cijeni.

CATL će svoju njemačku fabriku otvoriti u Turingija regionu, a u prvoj fazi projekta investiraće oko 240 miliona evra. Baterije u vrijednosti oko 1,5 milijardi evra će biti pravljene u ovom pogonu.

Kineska kompanija planira da bude dobavljač baterija za sve velike evropske proizvođače automobila, a ukoliko Turingija projekat bude uspješan, u planu su i druge fabrike na "Starom kontinentu".

BWM trenutno nabavlja baterije od dva različita proizvođača, ali razmatra mogućnost i saradnje sa trećim. Nijemci trenutno pregovaraju sa čak osam proizvođača.

(b92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije