Auto zanimljivosti

Banjalučki gimnazijalci napravili aplikaciju za vozače

Banjalučki gimnazijalci napravili aplikaciju za vozače
Foto: N.N. | Banjalučki gimnazijalci napravili aplikaciju za vozače

Učenici trećeg razreda Informatičkog smjera Gimnazije Matija Mirković, Sava Malinović i Nikola Vujković napravili su multifunkcionalnu aplikaciju pod nazivom AppMobile, koja je namijenjena svim vozačima i svima koje interesuju automobili.

Naime, ova aplikacija nudi sve što je potrebno kako bi korisnik imao uvid i dobio analitiku za različite tipove troškova svog automobila.

Ovi momci činili su jedan od pet timova pobjednika u četvrtom ciklusu M:tel App takmičenja za srednjoškolce na državnom nivou u kreiranju mobilnih aplikacija za Android ili iOS, čime su stekli pravo učešća na regionalnom takmičenju, gdje će se takmičiti sa svojim vršnjacima iz Srbije i Crne Gore.

Malinović u razgovoru za "Nezavisne" ističe da je sam projekat izrade aplikacije trajao oko dva mjeseca intenzivnog rada.

"Aplikacija je namijenjena svima koji su vozači i koji žele da prate sve troškove vezane za posjedovanje automobila. To podrazumijeva troškove registracije, potrošnje goriva, servisa i tome slično i na osnovu toga oni dobijaju analitiku svih troškova na mjesečnom ili godišnjem nivou", rekao je ovaj srednjoškolac.

Prema njegovim riječima, aplikacija omogućava i da se napravi rezervna kopija svih podataka tako da se u slučaju promjene mobilnog uređaja ponovo može preuzeti.

"Uskoro ćemo i mi biti vozači i polagaćemo vozački ispit pa smo u tome vidjeli potencijal da bi veći broj ljudi i korisnika bio zainteresovan za takvu aplikaciju. Znamo da su troškovi za automobil veliki i ta analitika bi mogla biti prilično korisna ljudima. Aplikacija ima i korona dodatak, koji pruža informacije o uslovima putovanja u zemlje regiona. Pri pravljenju naloga moguće je izabrati kao matičnu zemlju BiH, Srbiju ili Crnu Goru, pa se u skladu s tim postavlja valuta", kazao je Malinović.

Suzana Rašković, mentorka učenicima koji su napravili aplikaciju i profesor biologije u Gimnaziji, naglasila je da AppMobile omogućava svima koji ga instaliraju da prate troškove vezane za održavanje automobila, ali i da razmjenjuju iskustva u okviru aplikacije.

"Sljedeći korak nam je regionalni izazov, koji će biti organizovan u narednom periodu. Mi smo izabrani kao jedan od pet timova iz BiH i takmičićemo se sa najboljim timovima iz Srbije i Crne Gore", rekla je Raškovićeva.

Vita Malešević, direktorica Gimnazije, istakla je da je ovo još jedan način da se promoviše ova srednjoškolska ustanova koja postiže sjajne rezultate.

"Naši učenici su svestrani i u svim disciplinama osvajaju nagrade. Ovo je samo još jedan dokaz koliko smo, uprkos pandemiji virusa korona, radili sa našim đacima i koliko su oni zaista talentovani", navela je Maleševićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije